Între 1.000 și 1.200 de lei pentru o tabără. Acesta este bugetul mediu pus deoparte de părinți pentru copiii lor. În cazul unei tabere în străinătate, prețurile pot crește chiar și de cinci ori.
Astăzi, orientarea părinților către educația non-formală și cea vocațională reprezintă, de fapt, dinamica pieței taberelor din România. Astfel, este de așteptat să apară noi segmente care să acopere „inspirația”, ceea ce școala nu poate livra prin materiile pe care le predă. În ultimul timp, spune Laurenţiu Constantin, unul dintre proprietarii Medieval Praxis, copiii și părinții lor au devenit tot mai interesați de noi domenii de cunoaștere, cât și de formarea de noi abilități.
”Anul trecut, pe parcursul vacanței de vară, au venit la noi în tabără în jur de 130 de copii. Iar anul acesta, am obserat că aproape 50 % dintre copiii înscriși sunt dintre cei care au participat și în anii trecuți. În total, pentru 2017 estimăm circa 180-200 de copii înscriși”, declară Constantin. Așadar, taberele medievale reprezintă o nişă interesantă, aici îmbinându-se tradiţia cu istoria şi cursurile de teatru, copiii interpretând diverse roluri şi participând, în acelaşi timp, la cursuri de pictură şi de olărit. În context, cele mai căutate sunt la Moeciu de Sus. Referindu-se la preț, Constantin este de părere că orice tabără care nu este susținută, eventual de stat, și costă mai puțin de 1.000-1.100 lei pentru o săptămână ”are ceva șubrezenii”, fie în calitatea educațională, fie în materie de siguranță, cazare sau masă.
Tabere de escaladă
O altă categorie interesantă este reprezentată de taberele de escaladă, bugetul fiind în jur de 1.000 de lei pentru un loc, timp de mai multe zile. ”Taberele de escaladă și aventură pentru copii sunt o nișă destul de îngustă și, de aceea, avem un volum destul de constant de încasări, deoarece nu organizăm aceste tabere decât câte una în fiecare sezon. Totuși, observăm o creștere a înscrierilor în ultimii doi ani”, spun reprezentanții Vertical Spirit. În astfel de tabere, copiii învață noțiuni despre tehnica în escaladă, despre siguranță, despre cum pot explora potențialul la cățărat. ”Cea mai căutată tabăra este cea de vară din Cheile Sohodolului, unde se stă cu cortul, iar distracția este mare. Copiilor le place să ia contact direct cu natura, să exploreze și să își descopere capacitățile”, mai spun ei.
Tabere internaționale
Și taberele educaționale în străinătate sunt astăzi solicitate în număr tot mai mare, între destinațiile preferate fiind Anglia, Franța, Spania și America. Potrivit datelor IntegralEdu, numărul copiilor care pleacă într-o tabără educațională internațională crește anual cu aproximativ 30 %. „Principalele motive pe care le invocă părinții și copiii care aleg să-și petreacă o parte din vacanța mare într-o tabără internațională este dorința de a-și dezvolta cunoștințele de limbi străine și de a intra în contact cu oameni din alte țări, cu moduri de viață și culturi diferite de ale noastre. La copiii cu vârste mai mari însă, apare și nevoia de a-și descoperi afinitățile pentru un anumit domeniu educațional și profesional spre care să se orienteze și dorința de a experimenta alte sisteme de învățământ”, declară Alexandra Piha, Manager Departament EduTabere, IntegralEdu .
Copiii pot opta pentru taberele individuale sau tabere de grup, cele din urmă prezentând avantajul de a fi opțiunea cea mai economică în materie de tabere desfășurate în străinătate, participanții beneficiind de tarife speciale. Pe lângă activitățile de studiu, în cadrul acestor tabere participanții sunt implicați și în activități sportive, creative și recreative. În același timp, merg în excursii, unele pe care și le pot alege chiar dacă nu sunt incluse în programul taberei.
Câteva exemple cu prețuri
1.200 – 1.400 lei pentru o tabără medievală la Moeciu de Sus, timp de o săptămână; copiii vor avea ocazia să participe la cursuri de teatru, interpretând diverse roluri, cît și la cursuri de pictură sau de olărit (Sursa: Medieval Praxis);
950 lei pentru o tabără de escaladă și aventură, între 19 și 23 iunie, la Cheile Sohodolului, de exemplu; tariful include, între altele, transport, masă, echipament specific, instruirea în escaladă; sunt susținute, astfel, activitățile potrivite pentru a stimula dorința naturală a copiilor de a învăța lucruri noi (Sursa: Vertical Spirit);
1.600 lire sterline pentru o tabără de limba engleză, timp de două săptămâni; copiii vor interacționa cu modul de gândire al copiilor din alte țări, vor participa la activități menite să le stimuleze dorința de învățare (Sursa: Agențiile de turism);
1.650 euro pentru o tabără de limba spaniolă în Barcelona (Spania), pentru două săptămâni; și în acest caz, sunt gândite programe speciale care să ajute copiii să învețe mai repede o limbă străină, prin joc (Sursa: Agențiile de turism).