În anul 2015, numărul celor care vor avea o tabletă de internet va fi de trei ori mai mare decât al posesorilor de e-book readere, iar anul viitor tabletele vor depăşi e-readerele în preferinţele utilizatorilor, conform unei cercetări a companiei Forrester.

Consumatorii se orientează către dispozitive care pot îndeplini mai multe funcţii, iar dacă preţul tabletelor de internet va continua să scadă, experţii sunt de părere ca mulţi vor renunţa să mai cumpere e-book readere în favoarea tabletelor, care permit navigarea pe net şi vizualizarea de clipuri video.

Chiar şi cei de la Amazon care au creat Kindle, cel mai vândut e-book reader din lume, recunosc că tabletele vor lua faţa cititoarelor de cărţi digitale şi se zvoneşte ca vor lansa un tablet PC în curând.

“Credem că va continua să existe o nişă a e-book readerelor care va deveni din ce în ce mai mică pe măsură ce tabletele de internet se vor ieftini”, potrivit lui Susan Kevorkian, director de cercetare la IDC.

E-readerele sunt mai ieftine decât tabletele, au o baterie cu o autonomie mult mai mare şi sunt mult mai uşoare, însă funcţiile lor sunt limitate, iar utilizatorii le cumpăra în special pentru a citi de pe ele. Spre desebire de e-readere, tablet PC-urile sunt dispozitive care oferă acces la o multitidine de aplicaţii şi au nenumărate funcţii.

Conform unui studiu efectuat de ChangeWave peste Ocean, numărul celor care deţineau un e-book reader a scăzut de la 62% în luna august 2010, la 47% în luna noiembrie a aceluiaşi an. În schimb, cota de piaţa a tabletei iPad a crescut de la 16% la 32%.