IDC prognozează că vânzările mondiale de calculatoare personale vor scădea cu 9,7% în acest an, pe măsură ce consumatorii de pe pieţele emergente îi vor urma pe cei de pe pieţele dezvoltate în tranziţia la dispozitivele mobile. În luna martie, aceeaşi firmă de cercetare preconiza o scădere de 1,3% a vânzărilor de PC-uri în acest an, estimare pe care a revizuit-o în luna mai până la o scădere de 7,8%.

Creşterea popularităţii tabletelor şi smartphone-urilor a provocat industriei calculatoarelor personale cel mai mare declin din istorie, iar IDC se aşteaptă ca tendinţa de scădere a vânzărilor să se prelungească şi în 2014. În ultimii ani, China şi alte economii emergente au compensat diminuarea vânzărilor de PC-uri în SUA şi Europa, însă în 2013 reculul vânzărilor pe pieţele emergente ar urma să fie mai mare decât cel de pe pieţele mature, avertizează IDC.

La nivel mondial, IDC estimează că în acest an vor fi livrate 315,4 milioane PC-uri, în scădere faţă de 349,2 milioane anul trecut. Firma estimează că piaţa de PC-uri va ajunge la 319,8 milioane unităţi în 2017.

Tot joi, IDC şi-a redus şi estimările privind vânzările de tablete, care ar urma să crească în acest an cu 57,7% până la 227,4 milioane unităţi, în loc de 229,3 milioane unităţi, conform estimărilor anterioare.
Sursa: Agerpres