Bild susţine că acordul propus nu va ajuta Grecia să se repună pe picioare. "O ştergere a datoriei elene, fără ieşirea Greciei din zona euro, nu rezolvă problema modului în care va reuşi economia greacă să-şi revină şi să ofere locuri de muncă", scrie sursa citată.

Ziarul care are 12 milioane de cititori în Germania a cumpărat, în luna decembrie, obligaţiuni elene în valoare de 10.000 de euro, la un preţ foarte redus, de 4.815 euro, de pe piaţa secundară. Obligaţiunile ajung la maturitate la 20 martie, iar Bild se aştepta să obţină valoarea nominală de 10.000 de euro.

Dar conform unui acord încheiat între Atena şi creditorii săi principali, deţinătorii de obligaţiuni sunt rugaţi să renunţe la 70% din datorii. Restructurarea datoriei este crucială pentru Grecia, pentru a preveni intrarea în incapacitate de plată a datoriilor, care ar trimite unde de şoc prin intermediul pieţelor financiare.
 
Aşadar, dacă ar participa la programul de restructurare a obligaţiunilor elene deţinute de investitorii privaţi, Bild ar obţine cel mult 3.000 de euro. Chiar şi cu reducerea mare de care a beneficiat la achiziţionarea obligaţiunilor, tabloidul tot ar înregistra o pierdere de circa 38%.

Investitorii privaţi care deţin datorii elene au termen până joi să se hotărască dacă vor participa voluntar la preschimbarea obligaţiunilor. Însă Bild a catalogat conversia datoriei drept un "fals", susţinând că multe dintre scenariile economice pe care s-a bazat acordul sunt "nerealiste".

Guvernul Greciei a stabilit un prag minim de participare de 75% pentru a efectua conversia şi a anunţat că, dacă această ţintă va fi atinsă, ceilalţi deţinători de obligaţiuni elene ar putea fi obligaţi prin lege să accepte conversia. Scopul programului este de a reduce aproximativ la jumătate datoria de 206 miliarde euro a Greciei către creditori privaţi. Astfel, datoria de stat a Greciei ar trebui să coboare spre 120% din PIB până în 2016, de la 160% în prezent.

Tabloidul german a precizat că în cazul în care va obţine, în cele din urmă, un profit, banii vor fi donaţi pentru o cauză nobilă.