Beijingul se teme mai nou că și școala de afaceri fondată de Ma ar putea deveni teren propice pentru adversarii politici. Soluția: tactica pământului pârjolit. Dezmembrarea „calului Jack Ma Inc.” de către Beijing continuă, potrivit Forbes.

Acest „cal” a suferit amputări multiple, efectuate fără finețe de către guvernul chinez. Imperiul Ma valorează jumătate din ceea ce era acum 9 luni, subliniază publicația. Iar procesul nu s-a terminat.

Beijingul distribuie unele dintre cele mai profitabile felii ale afacerii lui Ma către noii „parteneri”, inclusiv către una dintre companiile cele mai corupte din punct de vedere financiar din toată China.

Alibaba singură a valorat mai mult decât orice altă companie din SUA

În urmă cu un an, Ma era cel mai bogat om din China. A fost creatorul Alibaba, cea mai mare companie tehnologică din China, și al The Ant Group, cea mai mare companie Fintech din lume. Imperiul său corporativ ajunsese la statutul de superputere în sectorul privat, la fel ca giganții occidentali FANG. Alibaba singură a valorat mai mult decât orice altă companie din SUA, cu excepția Apple, Amazon și Google.

Mai faimos decât Xi Jinping

Ma a fost și o celebritate la nivel mondial, fiind cel mai faimos chinez în viață. Era mai cunoscut în afara Chinei decât chiar Xi Jinping. Jack Ma era Jeff Bezos, Elon Musk și Bill Gates într-unul singur.

Răsturnarea bruscă a situației averii sale a fost șocantă. Bunurile lui Ma au fost confiscate și „restructurate” („rectificat” este cuvântul englezesc folosit ca traducere pentru orice verb din chineză care descrie ceea ce Beijingul face oamenilor de afaceri).

Sancțiuni antitrust

În aprilie, o amendă „record” de 2,8 miliarde de dolari a fost dată companie lui Jack Ma, Alibaba, pentru încălcări ale regulilor antimonopol. Suma în dolari a apărut mult mai mică decât daunele financiare cauzate de IPO-ul Ant Ant, iar unii observatori au respins-o.

Compania a fost acuzată că „a abuzat de poziția sa dominantă pe piață” și i s-a ordonat să-și„ rectifice ”comportamentul” și „să-și micșoreze afacerea”.

„Pedeapsirea Alibaba este o mișcare de a standardiza dezvoltarea companiei și de a o duce pe calea cea bună, de a purifica industria și de a proteja concurența loială pe piață”. Declarația, cu accente orwelliene, despre „protejarea concurenței loiale”, pare total aiurea în gura comuniștilor.

Autoritățile chineze au trecut și la alte sancțiuni, care par minore, dar dovedesc ostilitatea Beijingului chiar și în chestiuni meschine.

De exemplu, browserul de internet, extrem de popular al companiei, numărul 2 pe piața chineză, cu peste 400 de milioane de utilizatori activi, a fost șters, în martie, la insistența Beijingului din magazinele de aplicații ale companiilor de telefonie mobilă.

Înlăturat din funcția de președinte al Universității Hupan

În aprilie, Beijingul a anunțat o investigație cu privire la relațiile Ant Group, fostă filială a grupului Alibaba, cu bursa din Shanghai pentru a obține aprobarea IPO. Banca Populară Chineză ordonase Ant Group să vină cu un plan de rectificare în decembrie și a aprobat o serie de pași, în aprilie.

Unul dintre ei este ca Ant Group să devină un holding financiar. Asta ar însemna că va fi reglementată mai mult decât o bancă. În aceeași lună, Ma a fost înlăturat din funcția de președinte al Universității Hupan, școala de afaceri de elită pe care a fondat-o și a înzestrat-o în 2015.

Dar pare că Beijingul vrea să radă tot ce ține de numele lui Ma, Partidul comunist devenind din ce în ce mai suspicios. Academia de afaceri a lui Jack Ma a fost forțată să suspende înscrierile de noi studenți, ca urmare a presiunilor Beijingului, în timp ce autoritățile înăbușă imperiul miliardarului tehnologic chinez.