trecut, la un mare targ imobiliar din Europa, Metropola Shopping Mall, cea mai importanta parte a proiectului elaborat de firmele Orb Estates din Anglia si Mimel Insaat din Turcia, era pus pe masa investitorilor ca fiind cel mai indraznet proiect din Europa. Potrivit celebrei firme Cushman&Wakefield, consultantul imobiliar al celor doua firme, mall-ul de trei hectare urma sa fie dat in folosinta in primavara lui 2005. Intrebat care este stadiul lucrarilor si cate firme straine au inchiriat spatii comerciale, Ralph Holland, seful pentru Romania al companiei de consultanta, a refuzat orice discutie, inchizandu-ne in nas telefonul, cu declaratia: „Un proiect privat nu intereseaza presa”. Mall-ul ar fi trebuit sa fie o parte din „cea mai mare investitie directa din domeniul imobiliar din Romania, de cel putin 130 de milioane de dolari, fara garantie de stat”, dupa cum prezinta proiectul pe site-ul Ministerului Transportului, Constructiilor si Turismului Gheorghe Patrascu, director in minister. Surse din piata spun ca firma turca a semnat contractul pe ochi frumosi, bazandu-se pe atragerea finantarii din partea companiei britanice Orb Estates, care a pus, se pare, noua milioane de dolari la capitalul social al firmei. Asta, in conditiile in care, anul trecut, Orb Estates, o companie de investitii si intermedieri imobiliare, era investigata de Oficiul de Fraude din Marea Britanie pentru pierderea a 44 de milioane de lire sterline din banii investitorilor sai. „Am stat de vorba cu un avocat la Izmir, reprezentantul companiei turce, si mi-a spus ca ar vrea sa se retraga din afacere, fiind dispus sa mi-o vanda”, spune Taher. Surse din piata spun ca turcul ar fi cerut 35 de milioane de dolari. Nu am reusit sa-l contactam nici pe el, nici pe presedintele Camerei de Comert Romano-Turce, Tamer Atalay, unul din artizanii proiectului, care a refuzat orice contact cu revista Capital, pe motiv ca este foarte ocupat.Miron Mitrea, ministrul MTCT, afirma insa ca „proiectul a reusit sa obtina finantare si in luna octombrie vor incepe lucrarile. Intr-adevar, Fathi Taher vrea sa puna mana pe proiect si imprastie tot felul de zvonuri pe piata, incercand sa-l blocheze de la inceput”. Taher sustine ca este singurul om de afaceri capabil sa atraga o finantare mai mare de 150 de milioane de dolari, pentru finalizarea unui proiect de asemenea anvergura. El adauga ca evaluarea initiala a terenului si cladirii Casa Radio la opt, respectiv 11 milioane de dolari este mult prea mica si ca adevarata valoare a patrimoniului este undeva la 80 de milioane. „Cu aceasta evaluare, orice banca ma finanteaza cu 100 de milioane, nemaifiind nevoie de garantii guvernamentale”. La randul lor, reprezentantii agentiei imobiliare Colliers, agent exclusiv pentru proiectul Casa Radio, au declarat ca proiectul este amanat pe perioada nedeterminata.
Care este de fapt miza afacerii?
Zona este considerata de agentiile imobiliare o zona ultracentrala, cu potential de dezvoltare si proprietati care se pot incadra in segmentul de lux. Astfel, tarifele de inchiriere pentru birouri clasa A in zona Cotroceni, stirbei Voda, Calea Plevnei, este de 18-20 de euro pe metru patrat, ceea ce ar insemna venituri de 320.000 de euro pe luna in cazul Casei Radio. Chiria pentru o vila in zona este intre 2.500 si 4.000 de euro pe luna, iar un apartament de inchiriat costa intre 700 si 1.500 euro. Astfel ca cele 200 de unitati de locuit ar aduce proprietarilor incasari de cel putin 500.000 de euro pe luna. Cat priveste galeriile comerciale, chiria in zona se ridica la 30-35 de euro pe metru patrat pe luna, asa ca spatiile comerciale din Casa Radio ar imbogati proprietarul cu alti 900.000 de euro pe luna. In ceea ce priveste hotelul, care a fost anuntat drept Hyatt, profitabilitatea lui depinde de anul in care va fi deschis. Cu cat ne apropiem de 2007, cu atat creste numarul camerelor disponibile in Capitala, ceea ce inseamna ca tarifele vor scadea.
Ce trebuia sa contina proiectul Casa Radio
· Shopping Mall, pe o suprafata de 31.000 metri patrati, compus din supermarket, magazine, sali de cinema, bowling, restaurante
· Complex de birouri clasa A pe o suprafata de 16.000 metri patrati
· Complex rezidential format din 150-200 de unitati, vile si apartamente de lux, plus parcare interioara pe o suprafata de 45.000 de metri patrati
· Hotel Hyatt cu circa 300 de camere, sali de conferinte, restaurante, baruri, cazinou, pe o suprafata de 32.000 de metri patrati
· Spital cu circa 100 de paturi
· Parcare supraterana cu capacitate de 1.000 de autovehicule
· Suprafata totala a terenului este de 92.000 de mp, din care 35.500 suprafata construita.
Cine este Fathi Taher
Numele omului de afaceri libanez in varsta de 56 de ani a fost vehiculat ca fiind actionarul majoritar al cotidianului Adevarul. El este principalul actionar al hotelului JW Marriott, al fabricilor de dulciuri Kandia si Excelent, Laminorul Roman si casei de comert Laminate Bucuresti. El mai detine investitii importante in domeniul imobiliar, scoala americana din Pipera, un teren de golf si mai multe fabrici in Moldova. Face afaceri in Romania inca din anii 70 si are doua fete care s-au nascut la Bucuresti, dobandind si cetatenie romana.
Patru intrebari pentru Taher
Capital: Ati iesit la cumparaturi, domnule Taher ?
Taher: Saptamana aceasta (trecuta n.r.) am finalizat la AVAS contractul de preluare a ceea ce eu spun ca este una dintre cele mai corecte tranzactii din Romania. Daca la asta va referiti, da, am cumparat Griro.
Capital: Cum adica cea mai corecta ?
Taher: Pai, am oferit de 20 de ori mai mult decat celalalt competitor.
Capital: Se aude ca sunteti interesat de mai multe afaceri imobiliare cum ar fi Dracula Parc sau constructia de hoteluri.
Taher: Sunt printre putinii oameni de afaceri din Romania care poate accesa in orice moment finantari de la banci. In aceste conditii, e normal sa se vehiculeze numele meu in diverse proiecte. Da, sunt interesat de Dracula Parc. Mai pot sa va spun ca am preluat un teren la Timisoara si ne pregatim sa construim acolo un hotel Marriott. La fel si la Constanta, unde am concesionat un teren tot pentru lantul Marriott.
Capital: De unde vin banii, ceva garantii guvernamentale?
Taher: Numai de la banci.