Finanţatorul Rapidului, Fathi Taher, are în derulare investiţii de 230 de milioane de euro în Vietnam, Afganistan şi Iordania. Alte 40 de milioane de euro vrea să le investească în stadionul din Giuleşti.
Fathi Taher nu regretă absolut deloc că a intrat în lumea fotbalului. Săptămåna trecută, le-a cerut suporterilor giuleşteni, furioşi după eliminarea Rapidului din Cupa UEFA, să-i acorde timp. E ca în afaceri, spune el, iar rezultatele nu se pot vedea după o lună sau două. „Toată lumea a umflat echipa, a zis că Rapidul ia campionatul, că joacă în cupele europene şi, acum, după acest insucces, atitudinea suporterilor este de înţeles. Am zis să mergem să vorbim cu lumea, să facem o declaraţie. N-a vrut nimeni, dar eu nu puteam ieşi pe uşa din dos“, dezvăluie Taher într-un interviu acordat revistei Capital. „Vom duce Rapidul către performanţă“, declară acesta. Primul pas este concesionarea stadionului din Giuleşti de la Ministerul Transporturilor. Este ceea ce a tot încercat George Copos, dar fără succes. „Am vorbit cu Orban (Ludovic Orban, ministrul transporturilor, n.r.) şi nu este în interesul nimănui ca situaţia stadionului să rămånă aşa. Ni s-a promis că va dura o lună şi ceva pånă vom semna (acordul de concesionare, n.red.). Este vorba de o întreagă procedură“, afirmă omul de afaceri, care susţine că are în plan investiţii de peste 40 de milioane de euro pentru renovarea stadionului. „Imediat ce se rezolvă situaţia cu Ministerul şi văd actul de concesiune negru pe alb, demarez investiţiile“, spune Taher, potrivit căruia lucrările ar putea fi definitivate în maximum 14 luni. El spune că a cheltuit deja 2-2,5 milioane de euro pentru renovarea vestiarelor, tribunelor etc., plus alte opt milioane de euro pentru achiziţionarea unor jucători.
În afară de fotbal, Taher investeşte masiv în străinătate, în cåteva fabrici aflate în construcţie în Asia. El spune că a cumpărat în Vietnam o fabrică de structuri metalice pentru clădirile de tip „zgårie nori“, unde va derula un program de investiţii de 50 de milioane de euro. „Prima fază a proiectului este aproape gata şi deja am cheltuit 20 de milioane de euro“, precizează el. Se preconizează că în luna mai 2009 fabrica va ajunge la o capacitate de fabricaţie a 5.000 de tone de structuri metalice pe lună. Proiectul va fi finalizat în următorii cinci ani. Un proiect asemănător celui din Vietnam va fi demarat în martie 2009 pe un amplasament situat într-o zonă liberă din Iordania. Investiţia se va ridica la 20 de milioane de euro. Undeva între China şi Vietnam va deschide o subsidiară a Griro, profilată pe producţia şi repararea de material rulant. Investiţia se ridică la 35 de milioane de euro, iar unitatea va deveni operaţională în maximum doi ani. Fathi Taher afirmă că valoarea fabricii Griro din Romånia depăşeşte 120 de milioane de euro (fără terenurile aferente, care însumează 12,7 hectare).
Încă un Marriott, la Predeal
În paralel, în judeţul Dåmboviţa continuă lucrările de construcţie a parcului industrial de la Mija, pentru care omul de afaceri are proiectate investiţii, în următorii patru ani, de 250 de milioane de euro. În incinta parcului este prevăzută amenajarea unui business center, a unui centru spa şi a două hoteluri, proiecte care necesită alocarea a şase milioane de euro. Tot acolo va fi ridicat campusul American University.
De asemenea, Fathi Taher afirmă că se află în negocieri cu lanţul Marriott pentru afilierea viitorului său hotel din Predeal. „Construcţia va fi la Trei Brazi. Din luna martie vor începe lucrările. Vom dăråma acolo, dar se va păstra obiectivul cabana Trei Brazi“, explică acesta. Imobilul va avea 167 de camere, un centru de conferinţe şi un centru spa şi va costa 40 de milioane de euro. Un alt proiect va fi realizat la Kabul, în Afganistan, unde, susţine el, va demara, împreună cu Overseas Private Investment Corporation (un vehicul de investiţii al guvernului SUA), un proiect vizånd construcţia unui hotel Marriott.
Acordul de asociere în compania care va administra proiectul, şi în care Taher afirmă că deţine 75% din acţiuni, a fost deja semnat. „Hotelul este în construcţie, va avea 228 de camere, un centru de conferinţe şi un ballroom cu o capacitate de găzduire de 3.000 de persoane“, spune Taher. Investiţia în această unitate va fi de 80 de milioane de dolari. Un al doilea hotel în străinătate va fi dezvoltat în Iordania, sub brandul Accor. Unitatea va avea 419 camere şi va reprezenta o investiţie de 66 de milioane de euro. „Deţin 51% din acest hotel, partenerul nostru fiind banca iordaniană Union Bank“, adaugă omul de afaceri. În Romånia, acesta are în plan construcţia unui hotel långă aeroportul Henri Coandă, clasificat la patru stele şi care necesită o investiţie de 20-25 de milioane de euro.
580 mil. de euro reprezintă valoarea investiţiilor din Romånia şi străinătate, la care participă omul de afaceri. Suma este distribuită între segmentul industrial şi industria hotelieră
Carte de vizita
• 60 de ani, căsătorit, domiciliul în Bucureşti
• este acţionar la GES SA Scăieni, fabrica de sticlă cumpărată de la AVAS în anul 2004 pentru 600.000 de euro
• în 2003, a devenit, împreună cu Nicolae Badea, acţionar la firma Griro. Compania a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri de 16,3 milioane de euro şi a ajuns pe profit, după ce în 2005 înregistra pierderi de 3,5 milioane de euro
• anul trecut, a fost consultantul unei firme saudite înscrise pentru privatizarea Electroputere Craiova. Este preşedinte al consiliului de administraţie al uzinei şi în prezent
• este acţionar la compania Laminate SA, care a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri de 36,3 milioane de euro, în creştere cu aproximativ şase milioane faţă de 2006
• este unul dintre acţionarii importanţi ai hotelului JW Marriott din Capitală.