Se taie definitiv din pensii! Se anunță mari schimbări în sistemul pensiilor din România. Reforma pensiilor speciale se votează astăzi, 11 octombrie 2023, în plenul Senatului.
Se taie definitiv din pensii! Reforma pensiilor speciale se votează, azi, în plenul Senatului
Se taie definitiv din pensii! Astăzi, 11 octombrie 2023, amendamentele reformei pensiilor speciale vor fi dezbătute şi votate în plenul Senatului României.
Potrivit Antenei 3 CNN, perioada luată în calcul pentru pensiile magistraţilor este de 48 de luni, deși, inițial, Comisia Europeană ceruse ca pensiile lor să fie calculate în funcţie de toţi cei 25 de ani de activitate profesională.
Procentul pentru calcularea pensiilor magistraţilor a scăzut de la 85% la 80%. În plus, a dispărut perioada de graţie de cinci ani, luată în calcul pentru începerea creşterii vârstei de pensionare.
Au fost stabilite trei praguri pentru impozit în ceea ce privește necontributivitatea: 10%, 15% şi 20%. Ele se vor aplica pentru toate categoriile de pensii de serviciu şi pensii militare.
Conform sursei citate anterior, există riscul ca România să piardă banii europeni, dacă legea va fi atacată din nou la Curtea Constituțională a României (CCR) întrucât termenul de depunere a cererii de plată ar fi depăşit. Ea ar trebui trimisă până pe data de 3 noiembrie 2023.
Toate pensiile vor fi recalculate până în noiembrie. Pensiile vor crește cu 20%
Vă amintim că, până în noiembrie 2023, toate pensiile vor fi recalculate. Anunțul a fost făcut, luna trecută, de către ministrul Finanțelor. Pensiile vor fi majorate apoi cu până la 20%. Majorarea pensiilor va costa statul român 16 miliarde de lei, fix cât va încasa de la mediul privat în urmă creșterii taxelor şi a impozitelor.
„Formula de calcul are două elemente componente. Ca prim element de calcul – valoarea de referinţă a punctului de pensie. Era ca element de analiza 71 de lei.
Şi cel de al doilea element era numărul de puncte. Se calculează ca un raport simplu între salariul de incadrare lunar al omului raportat la salariul mediu brut pe economie.
Modalitatea de calcul din sistemul public de pensie se apropie foarte mult de nivelul de contributivitate. (…)
Jalonul pe care în avem în PNRR are două obiective foarte clare: înlăturarea inechităților din sistemul de pensii şi aici discutăm de acele pensii care au o valoare mică, a celor 1,6 milioane de beneficiari şi reașezarea şi recalcularea a pensiilor în funcţie de acest metodologii de calcul, dar care aduc ca element de noutate acest număr de puncte dependent de salariul mediu din economie şi salariul de încadrare acelui din sistemul public de pensii”, a explicat ministrul Finanţelor.
Ministrul Finanțelor a anunțat, de altfel, că implementarea reformei privind sistemul de pensii general este în PNRR, fiind responsabilitatea Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Există două cerințe în acest jalon fundamentale. Cea referitoare la eliminarea inechităților din sistemul public de pensii și cea referitoare la reașezarea pensiilor din sistemul public de pensii.