Tăierea copacilor este reglementată prin lege. De exemplu, nucii nu pot fi îndepărtați fără o autorizație specială. Această specie de pom fructifer este protejată prin lege încă din 1954.
Astfel, îndepărtarea lor fără autorizație se pedepsește cu amenzi usturătoare.
Tăierea copacilor este reglementată prin lege
Trebuie menționat că persoanele care doresc să taie nuci aflați pe proprietatea pe care o dețin trebuie să facă cerere cu o lună înainte de data preconizată a tăierii. Acest lucru se aplică indiferent că este vorba despre persoane fizice sau juridice.
În urma cererii, specialiștii de la Direcția pentru Agricultură Județeană vor analiza solicitarea. Aceștia sunt și cei care vor decide dacă pomul va fi sau nu tăiat. Mai mult, autorizația poate fi obținută doar dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:
- sunt îmbătrâniți şi au ramuri uscate în proporție de 60% din coroană;
- sunt amplasaţi într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes naţional sau local;
- sunt amplasaţi pe aliniamentele drumurilor naţionale şi se pune în pericol siguranţa circulaţiei rutiere.
Actul normativ prevede că tăierea acestor copaci se face doar în baza unei autorizații
Actul normativ care reglementează cultivarea nucilor din categoria arborilor împrăștiați, respectiv cei amplasați la distanță unul de celălalt, este Legea pomicolă nr. 348/2003. Acest act normativ prevede și că tăierea nucilor se face doar în baza unei autorizații.
De asemenea, este necesară o autorizație și pentru tăierea nucilor din categoriile de cultivare extensiv, intensiv și superintensiv. Tăierea acestor copaci fără autorizație se sancționează cu o amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.
Amintim că această specie de pom fructifer a fost introdusă sub protecția legii pentru prima dată în anul 1954. Conform decretului de la vremea respectivă, nucii puteau fi tăiați doar dacă erau complet uscați.
Mai mult, aceștia trebuiau să fie poziționați pe suprafețe „ce urmează a se acoperi cu construcții autorizate sau au două treimi din coroană uscată și timp de 5 ani consecutiv nu au produs niciun rod”.
Amintim că nucii pot trăi între 200 și 400 de ani în zonele cele mai favorabile culturii lor. În condițiile din România, durata medie de viața a unui nuc este de 100-150, potrivit informațiilor publicate de site-ul Cultivă Profitabil.