Programul de reducere a cheltuielilor negociat cu FMI poate fi un loz câştigător pentru evitarea intrării României în incapacitate de plată, deşi este costisitor pentru anumite categorii sociale şi va conduce la prelungirea recesiunii şi în 2010, potrivit fostului ministru de Finanţe Daniel Dăianu.
„În opinia mea, un asemenea program face ca România, cu probabilitate însemnată, să rămână în recesiune şi în 2010, pentru că nu văd care sunt pistoanele. Consumul va fi afectat, investiţiile vor fi afectate. E un program de austeritate”, a declarat Dăianu la emisiunea „După 20 de ani”.
El crede că România se află în prezent în situaţia de a alege între diferite măsuri de austeritate, care pot însemna costuri mari pentru anumite categorii sociale, dar un program de reducere a cheltuielilor, precum cel aprobat recent de Guvern, poate fi un „loz câştigător” pentru evitarea intrării statului în incapacitate de plată.
Creşterea taxelor cu impact în inflaţie
Întrebat care ar fi efectele dacă Gvernul va fi până la urmă nevoit să crească taxele, Dăianu a răspuns că impactul ar fi în primul rând asupra inflaţiei, iar creşterea acesteia ar obliga BNR să practice o dobândă de politică monetară mai mare.
„De durere nu scapi. Orice am alege, de durere nu scapi. România nu are cum să evite acest tip de durere care îşi are originea în programul de austeritate”, a spus Dăianu, menţionând că în situaţia actuală ar fi preferabilă, totuşi, o reducere a costurilor.
El a explicat că singura „forţă motrice” care poate lucra împotriva prociclicităţii politicilor economice sunt fondurile europene.
Potrivit fostului ministru de Finanţe, în comparaţie cu Grecia, România are un avantaj foarte mare în flexibilitatea cursului de schimb, dar şi la nivelul datoriei publice aflate încă la un nivel sustenabil, care „nu te striveşte”.
Dăianu a arătat că pericolul pentru România ar fi „să se trezească într-o zi cu ştreangul de gât” şi să nu mai poată să împrumute bani de pe pieţele externe.
„Fundamentele unei economii se găsesc acasă. Dacă nu eşti pregătit, te trezeşti cu o cingătoare care poate să te sufoce”, a spus Dăianu referitor la adoptarea euro de către România.
Reforme de tranziţie
El a punctat că România se află în momentul de faţă într-o situaţie inedită, respectiv traversarea unor reforme care erau caracteristice tranziţiei şi nu unei perioade când România este membru al Uniunii Europene.
„Cei mai mulţi au crezut că intrarea în UE este un elixir. Revizităm situaţii care erau în primii ani de tranziţie. România este o ţară slab dezvoltată. Regulile de funcţionare ale Uniunii Europene nu ne avantajează. Trăim o criză a capitalismului care ne-a prins pe picior greşit, pentru că aveam nevoie de o perioadă de linişte pentru a ne corecta”, a conchis Dăianu.
România are în derulare un program de împrumuturi externe în valoare de 20 miliarde euro de la FMI, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi BERD, condiţionat printr-o serie de obiective economice, fiind vizată în principal reducerea deficitului bugetar.
O delegaţie din partea instituţiilor financiare internaţionale s-a aflat în perioada 27 aprilie-9 mai la Bucureşti pentru cea de-a patra evaluare a derulării programului economic convenit în cadrul acordurilor de împrumut extern.
În urma negocierilor, partea română s-a angajat faţă de partenerii externi la măsuri de reducere drastică a cheltuielilor bugetare şi urmează să reducă fondul de salarii al sectorului public cu 25%, pensiile cu 15%, să restrângă semnificativ programele şi ajutoarele sociale şi să taie masiv subvenţiile de stat.
SURSA: Mediafax