USS John Finn (foto), distrugător lansator de rachete din clasa Arleigh Burkede, a navigat miercuri în strâmtoarea care separă China continentală de Taiwan, a arătat a 7-a Flotă a Statelor Unite.
Tensiuni între China şi SUA în privinţa Mării Chinei de Sud
A treia operaţiune de acest tip de la învestitura preşedintelui american Joe Biden este destinată „să arate angajamentul Statelor Unite în favoarea unei zone indo-pacifice libere şi deschise”, a declarat ea într-un comunicat.
Beijingul revendică cvasi-totalitatea insulelor din Marea Chinei de Sud şi se plânge regulat de operaţiunile americane în acest sector, teatru al unei lupte pentru influenţă cu Washingtonul.
Mai multe ţări vecine precum Filipine, Malaysia, Brunei, Indonezia, Singapore şi Vietnam contestă de asemenea anumite revendicări chineze în această zonă, o rută cheie a comerţului maritim mondial, potrivit La Libre Belgique.
Această trecere a navei a avut loc în ziua în care comandantul forţelor americane din regiune, amiralul Philip Davidson, a afirmat că se teme de o ameninţare militară a Chinei din ce în ce mai mare.
„Mă tem că sunt pe cale să accelereze proiectul lor de a depăşi Statele Unite (…) până în 2050”, a declarat dl Davidson, şeful comandamentului militar indo-pacific (Indopacom) în faţa unei comisii a Senatului american.
Ameninţare evidentă privind Taiwanul în următorii ani
„E limpede că Taiwanul face parte din ambiţiile lor şi cred că ameninţarea este evidentă în deceniul următor, de fapt în următorii şase ani”.
Taiwanul are 23 de milioane de locuitori. Insula este condusă din 1945 de un regim („Republica China”) care s-a refugiat aici după victoria comuniştilor în China continentală în 1949 la sfârşitul războiului civil chinez.
„Republica Populară Chineză”, cu capitala la Beijing, consideră acest teritoriu ca una din provinciile sale. Ea ameninţă să recurgă la forţă în caz de proclamare formală a independenţei pe insulă.
De la venirea la putere în Taiwan în 2016 a preşedintei Tsai Ing-wen, provenită dintr-un partid considerat în mod tradiţional ostil de către Beijing, Republica Populară Chineză şi-a înmulţit eforturile pentru a izola şi mai mult insula, din punct de vedere diplomatic, economic, dar şi militar.
Anul trecut, avioane militare chineze au efectuat 380 de incursiuni în zona de identificare a apărării aeriene (Adiz) a Taiwanului.
Sursa foto: Huntington Ingalls Industries