Taiwanul s-a plâns în repetate rânduri de incursiunile dronelor chinezești în apropierea insulelor sale din largul mării, ca parte a jocurilor de război și a exercițiilor Chinei, după vizita președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, la Taipei în această lună, care a înfuriat Beijingul.
China revendică Taiwanul, guvernat democratic, ca teritoriu propriu, în ciuda obiecțiilor puternice ale guvernului de la Taipei.
Scurtul clip video, care a circulat mai întâi pe rețelele de socializare chinezești înainte de a fi preluat de presa taiwaneză, arată doi soldați care aruncă cu pietre într-o dronă care s-a apropiat de postul lor de pază.
Taiwanul va implementa un sistem antidronă
Într-o declarație făcută miercuri târziu, comandamentul de apărare din Kinmen, un grup de insule controlate de Taiwan care se află vizavi de orașele chineze Xiamen și Quanzhou, a declarat că incidentul a avut loc pe 16 august pe insula Erdan și a confirmat că soldații au aruncat cu pietre pentru a alunga ceea ce a numit o dronă civilă.
Ministerul taiwanez al Apărării a afirmat într-o declarație separată că începând de anul viitor va desfășura sisteme antidronă, care vor fi amplasate mai întâi pe insulele mai mici.
„Ofițerii și soldații de la toate nivelurile vor continua să implementeze vigilența în conformitate cu principiul „nu escaladați conflictele sau provocați dispute””, a adăugat acesta, potrivit Reuters.
China nu a comentat imaginile, care au primit milioane de vizualizări pe rețelele de socializare chinezești, utilizatorii făcând haz de necaz.
De asemenea, această situație a declanșat discuții aprinse în Taiwan, unii utilizatori de pe rețelele sociale calificând incidentul drept o „umilință” pentru forțele armate ale insulei și îndemnând Ministerul Apărării să își intensifice măsurile de contracarare a incursiunilor tot mai frecvente ale dronelor.
Taiwanul consideră incidentul o încercare de „denigrare” a forțelor sale armate
Comandamentul apărării din Kinmen a declarat că filmarea a fost un alt exemplu de „război cognitiv” al Chinei împotriva Taiwanului și o încercare de „denigrare” a forțelor sale armate.
Wang Ting-yu, un deputat de rang înalt al Partidului Democrat Progresist din Taiwan, aflat la guvernare, a descris incidentul ca fiind „foarte grav” și s-a întrebat de ce Ministerul Apărării din Taiwan nu a reacționat la incursiune.
„Drona zbura deasupra soldaților noștri aflați de pază, dar nu avem niciun răspuns”, a spus el. „Dacă îi lași să vină și să plece liber, aceasta a fost neglijență în serviciu”.
Taiwanul controlează grupul de insule Kinmen, împreună cu insulele Matsu mai sus pe coasta Chinei, de când guvernul învins al Republicii Chineze a fugit la Taipei după ce a pierdut un război civil cu comuniștii lui Mao Zedong în 1949.
În cel mai apropiat punct, teritoriul controlat de China se află la doar câteva sute de metri de Kinmen.