Vechiul talon de pensie va deveni maculatură pentru pensionarii obișnuiți cu calculatoarele sau smartphone-urile. Talonul clasic urmează să fie înlocuit de un nou talon în format electronic. Acesta poate fi obținut de orice pensionar din România și are mai multe beneficii față de celălalt.
Ce avantaje are noul talon de pensie electronic?
Noul talon de pensie electronic este accesat destul de greu de către pensionarii români și asta pentru că cei mai mulți nu se pricep la capitolul tehnologie. Sistemul online este mai mult decât complicat pentru majoritatea pensionarilor care, de obicei, renunță preferând să utilizeze varianta clasică cu care s-au obișnuit.
Astfel, va trece foarte mult timp până când documentul, care ar trebui să fie primul pas spre digitalizarea sistemului național de pensii, va ajunge în posesia proprietarilor de drept.
Din păcate, pensionarii nu știu că talonul electronic de pensie îi poate scuti să mai aștepte poștașul acasă, totul desfășurându-se în sistem online.
Cei care vor să scape de această grijă pot beneficia deja de un talon de pensie electronic, însă procedura de obţinere este un pic greoaie, având în vedere că presupune cel puțin un drum la Casa de Pensii.
Șeful Casei de Pensii, anunț de ultimă oră privind recalcularea pensiilor
Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii, a anunțat joi că nicio pensie nu va scădea după recalculare.
Mai mult, acesta a subliniat faptul că eliminarea inechităților ar putea duce la creșterea veniturilor în anumite cazuri.
Șeful Casei de Pensii a subliniat că abia în 2023, românii ar putea primi noile pensii, după recalculare.
Pensionarii care au plătit deja contribuțiile la sănătate, anul trecut, vor primi banii înapoi
De asemenea, Daniel Baciu a transmis că românii care au pensii de peste 4.000 de lei și cărora anul trecut le-au fost oprite contribuții de sănătate au început deja să își primească banii înapoi, după decizia CCR.
„Nicio pensie nu va scădea, noi asta urmărim prin recalculare sa eliminăm aceste inechități nu să le amplificam, dimpotrivă, pentru că există în momentul de față în plată în plată pensionari care au aceeași perioadă contributivă, aceeași vechime în muncă, dar faptul că au ieșit în perioade diferite de timp la pensie, pe acte normative care erau în vigoare la acea dată există cuantumuri diferite în plată.
Noi trebuie să oferim acest act normativ ca să fie adoptat, dar de intrat în vigoare probabil că va intra în anul 2024”, a declarat Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii.