Problema salariilor mici din sistemul de învățământ se aplică nu numai cadrelor didactice din învățământul preuniversitar a declarat liberalul Tănase Stamule. Conferențiar universitar doctor la ASE, acesta a punctat că și salariile din mediul universitar sunt mici.
Liberalul Tănase Stamule a declarat marți, în contextul grevei cadrelor didactice că și salariile din mediul universitar sunt mici. El a spus că un asistent universitar câștigă aproximativ 2.700 de lei, plus sporul de doctorat, iar un doctor care vorbește două limbi străine și predă primește aproximativ 3.000 de lei la vârsta de 27 de ani.
Salariile sunt mici și în mediul universitar
Stamule menționează că greva din mediul universitar a fost o grevă de avertisment, dar sindicatele nu s-au respectat procedurile și legal nu s-a putut declanșa greva. De asemenea, el a evidențiat faptul că mediul universitar nu este solidar cu greva din preuniversitar și nu a spus nimeni acest lucru.
„A fost o grevă de avertisment, nu s-au respectat procedurile de către sindicate şi legal nu s-a putut declanşa greva şi realitatea astăzi este că salarizarea mediului universitar, din motive subiective, este diferită de mediul preuniversitar”, a arătat liberalul, care este Conferenţiar universitar doctor la ASE.
Stamule a precizat că există o flexibilitate mai mare de a face mai multe activităţi pe lângă cea de predare şi asta generează nişte venituri în plus celor din universitar, la care se adaugă sporul de doctorat.
„Şi în mediul universitar salariile sunt foarte mici, un asistent universitar are undeva a 2.700 de lei plus sporul de doctorat, la 26, 27 de ani, un doctor care vorbeşte două limbi străine să vină să îţi predea pe 3.000 de lei. Este altă structură de organizare, incluiv sindicală în mediul universitar dar din punct de vedere al legitimităţii cererilor şi mediul universitar este de acord cu lumea preuniversitară”, a completat Tănase Stamule la Prima News.
Guvernul, preocupat de majorarea salariilor din Educație
Amintim că, ministrul Educației a subliniat marți că există preocupare la nivelul Guvernului pentru creşterea salariilor din învăţământ.
„Există preocupare, ne dorim cu toţii să crească salariile în învăţământ şi suntem cu toţii de acord că pentru a-şi îndeplini vocaţia avem nevoie de susţinere pentru educaţie, pentru şcoli şi evident şi în ceea ce priveşte drepturile salariale. (…) Grila sistemului educaţional se află în grila salarizării publice”, a declarat ministrul.
În ceea ce privește examenele naționale, oficialul a declarat că încă nu este nevoie de o amânare a acestora.