Presiunea care se pune asupra profesorilor
Potrivit lui Tănase Stamule, un profesor are nevoie de o liniște financiară pentru a da randament. Acesta a adăugat că oamenii, atunci când văd că nu sunt răsplătiți pentru munca loc, aleg, în cele din urmă, să plece.
„Observ mai mulți prieteni virtuali care spun că mai întâi trebuie crescută calitatea învățământului și doar ulterior crescute salariile.
Aceste persoane nu înțeleg cum funcționează o organizație și în general nu au condus niciodată oameni. Pentru a fi eficienți oamenii au nevoie de liniște financiară. Nicio persoană nu se poate dedica meseriei dacă venitul nu îi ajunge pentru cheltuieli existențiale.
O meserie ca cea de profesor necesită o liniște financiară pentru a te putea concentra pe predare sau cercetare. Până nu se ajunge la un nivel mulțumitor, va fi imposibil pentru managerii din educație să impună niște standarde de calitate ridicate. Dacă pui prea multa presiune, fără niciun fel de recompensare, oamenii pur și simplu pleacă”, a transmis deputatul PNL pe Facebook.
Universitățile nu pot majora salariile
Tănase Stamule a mai precizat faptul că legea le interzice universităților să crească salariile independent, acestea aflându-se pe grila unică.
„Acum câteva luni am sunat o cunoștință cu studii superioare să o întreb dacă nu vrea să se înscrie la un concurs pentru un post de secretară de facultate. Salariul de debutant este de 2300 de lei. Mi-a spus că e vânzătoare la o cofetărie și că acolo primește 3600 de lei și că fără 4000 de lei net nu pleacă de acolo…
85% dintre studenții FABIZ sunt la taxă, iar facultatea își acoperă fără probleme costurile, producând și profit pentru universitate. Legea nu ne permite ca universitate să creștem salariile, acestea fiind pe grila unică, oricât de mult profit am avea”, a conchis el.
Salarii mai mari pentru profesori
Vă amintim că astăzi, OUG nr 57/ 12 iunie 2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat a fost publicată în Monitorul Oficial.
„Prima Ordonanță de Urgență se referă la creșterile salariale, care pe medie sunt peste 25%. Este de remarcat că, pe mecanismul pe care ordonanța îl pune în practică, vorbim despre creșteri procentuale mai mari pentru debutanți.
Viitoarea lege a salarizării va avea ca bază de plecare salariul debutantului sau al asistentului universitar plecând de la minimum salariul mediu brut pe economie”, a anunțat Ligia Deca la finalul ședinței de Guvern de astăzi.
Totodată, Guvernul a adoptat și o Ordonanță de Urgență privind acordarea de prime pentru cariera didactică și pentru cariera profesională pentru personalul nedidactic.
Profesorii se vor întoarce marți, 13 iunie 2023, la catedră și vor fi prezenți la examenele finale, adică la Evaluarea Națională și Bacalaureat, chiar dacă unii dintre ei au amenințat că le vor boicota.