Banca Europeană de Investiţii ar urma să ajungă la un plafon de finanţare a sectorului IMM din România cuprins între 200 şi 250 de milioane de euro, până la finele anului 2014, a anunţat, joi, vicepreşedintele BEI, Mihai Tănăsescu.
'Intenţionăm ca până la sfârşitul anului să acordăm linii de finanţare între 200 până la 250 de milioane de euro pentru finanţarea sectorului IMM din România. În ultimii doi ani am dublat prezenţa noastră în sistemul bancar românesc, pentru susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii. Expunerea pe România, din 1992 până în prezent, este de aproximativ 10 miliarde de euro. Expunerea actuală activă este de 7 miliarde de euro', a spus Tănăsescu, cu ocazia semnării cu UniCredit Leasing a unui acord pentru o linie de finanţare de 50 de milioane de euro, acordată de BEI.
Vicepreşedintele BEI a precizat că, în scurt timp, banca va mai semna un acord de finanţare în România, de 60 de milioane de euro.
'Lucrăm şi cu alte bănci şi vă pot da ca exemplu Banca Transilvania, cu care suntem la un final de negociere pentru o linie de credit substanţială. De asemenea, continuăm colaborarea cu CEC Bank şi vreau să vă spun că linia de credit acordată anterior CEC a fost utilizată în integralitate, cu adresare în special către segmentul agricol. Lucrăm, de asemenea, cu BCR Leasing. Economia românească este pe un trend ascendent şi va continua şi în acest an să aibă acelaşi trend', a arătat Mihai Tănăsescu.
Prima tranşă a împrumutului acordat de BEI, de 25 de milioane de euro, va fi utilizabilă de către UniCredit Leasing la începutul lunii iulie şi va fi folosită pentru sectorul IMM la achiziţionarea de vehicule comerciale uşoare şi grele. A doua tranşă, de 25 de milioane euro, va putea fi utilizată de UniCredit Leasing începând cu 1 ianuarie 2015.
Dobânda este de 4,49% pe an, promoţional în lunile iulie şi august.
O clauză din contractul de finanţare a companiilor este ca 10% din totalul liniei de finanţare să fie folosită pentru susţinerea sectorului agricol.
SURSA: Agerpres