Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional (FMI) a declarat că posibilitatea de a reduce cheltuielile bugetare prin acordarea a zece zile de concediu fără plată pentru angajaţii din acest sector a picat.
„Măsura celor 10 zile fără plată, nu poate fi aplicată. Se lucreaza în aceste zile la alternative”, a declarat Tănăsescu în cadrul emisiunii După 20 de ani de la ProTV, difuzată duminică.
Potrivit angajamentului cu FMI, cheltuielile salariate suportate de la buget ar fi trebuit să scadă cu 15,5% în ultimele trei luni ale anului. De asemenea, statul ar trebui să reducă cu circa 100.000 numărul de angajaţi în diferite instituţii ale anului. Măsura face parte tot din pachetul de angajamente asumate în faţa Fondului.
Reprezentantul României la FMI a precizat că este foarte important ca România să aibă o lege a bugetului adoptată până pe 10 decembrie, pentru ca, în discuţiile boardului FMI de pe 14-15 decembrie să poată fi discutată aprobarea tranşei a treia din împrumut. În urma negocierilor cu partidele politice, Tănăsescu se declară optimist, spunând că există un angajament politic pentru adoptarea bugetului.
România ar trebui să primescă, până la sfârşitul anului, tranşa a treia de la FMI de 1,409 miliarde dolari (circa 1 miliard de euro), un miliard de euro de la Comisia Europeană şi 360 de milioane de euro de la Banca Mondială.
În absenţa banilor de la instituţiile financiare internaţionale, ministerul de Finanţe ar trebui să apeleze la resursele băncilor autohtone pentru a finanţa deficitul.
Citeşte şi: Cum ar trebui să arate România după alegeri
Citeşte şi: România a urmărit două obiective majore prin acordul cu FMI. Aflaţi care sunt acestea.