Soluţia propusă de Germania şi Franţa, ca Uniunea Europeană să aibă un nou tratat, care să includă mai multe condiţii pentru statele membre şi reguli mai dure dacă acestea nu sunt aplicate, vine în răstimpul necesar, dar nu este suficientă pentru a calma pieţele, consideră Tănăsescu.

Detaliile acestuia vor fi anunţate, cel mai probabil, în cadrul summitului european de la sfârşitul acestei săptămâni.

"Pentru noi este important că schimbarea tratatului nu se va face în două viteze, ci va fi vorba de un contract pentru toate cele 27 de ţări. Noul tratat nu poate aduce decât o consolidare fiscală binevenită. Ceea ce lipseşte însă acum este detaliul. Principial, ceea ce au anunţat cei doi lideri UE reprezintă o poziţie corectă, deoarece nu poate exista uniune monetară fără o uniune fiscală", a comentat economistul.

Este bine că, în acest context, deficitul bugetar al României se află pe o tendinţă de descreştere pronunţată. La finele lui noiembrie, acesta junsese la 2,9% din PIB. România se află în ţinta convenită cu FMI, de 4,4% din PIB, iar la finalul anului deficitul va fi cu siguranţă sub acest nivel estimat, a mai spus reprezentantul României la FMI.

"Este important ca procesul de consolidare fiscală să continue în România. Pentru anul viitor, România a anunţat o ţintă de deficit bugetar ambiţioasă, de 1,9% – 2,4% din PIB, în termeni cash. Dacă se includ şi arieratele, atunci deficitul (în termeni ESA) va fi de 2,4 – 2,9% din PIB", a reamintit reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional.

Acesta a explicat că diferenţa dintre nivelul de 1,9% şi 2,4% reprezintă posibilele majorări de pensii şi salarii care ar putea avea loc în 2012.