Autoritățile din Canada au anunțat în luna februarie că dublează numărul acestor tancuri de concepţie germană promise Kievului luna precedentă.
Vehiculele blindate de 55 de tone sunt una dintre componentele cheie ale arsenalul canadian şi printre cele mai avansate echipamente ale sale, notează AFP.
Cele opt tancuri de luptă Leopard 2 promise de Canada Ucrainei au ajuns în Polonia
„Este oficial: cele opt tancuri de luptă Leopard 2 promise de Canada Ucrainei au ajuns în Polonia. Vom continua să fim solidari cu Ucraina şi să furnizăm ucrainenilor instrumentele de care au nevoie pentru a lupta şi a câştiga acest război”, a scris pe Twitter ministrul Anita Anand.
La sfârşitul lui martie, primele tancuri grele germane şi britanice, 18 Leopards şi 14 Challenger, au ajuns în Ucraina, un aport de forţe dorit de mult timp de Kiev pentru a face faţă invaziei ruse.
Spania a anunţat la scurt timp după aceea că va livra Ucrainei cele şase tancuri Leopard promise „după săptămâna Paştelui” catolic. La rândul lor, SUA ar urma să livreze 31 de tancuri M1A1 Abrams, dar nu înainte de toamnă.
Țelul declarat al Ucrainei este recuperarea tertitoriilor rupte de ruși
Amintim că țelul declarat al Ucrainei este recuperarea tertitoriilor rupte de ruși, inclusiv Peninsula Crimeea.
Kievul „va testa şi va utiliza” toate armele neinterzise pentru a-şi elibera teritoriul, inclusiv Crimeea ocupată de Rusia, a declarat vineri secretarul Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare, Oleksii Danilov.
Comentariul lui Danilov a venit după ce Kievul ar urma să înceapă o contraofensivă în săptămânile sau lunile viitoare, urmărind să recucerească teritoriul aflat sub control rusesc în sudul şi estul ţării.
„Crimeea este teritoriul Ucrainei şi noi vom testa şi vom folosi acolo toate armele neinterzise de legile internaţionale, care vor ajuta la eliberarea teritoriilor noastre”, susţine el într-o postare pe Twitter.
Partenerii occidentali ai Kievului au furnizat un sprijin militar crucial, în special tancuri de luptă moderne şi vehicule de luptă blindate de la invazia pe scară largă a Rusiei declanşată în februarie 2022. Dar ei nu au furnizat arme mai grele, precum avioane de vânătoare F-16, pe care Ucraina le-a cerut.
Kievul şi-a dezvoltat de asemenea propriile arme, precum drone şi racheta Neptun pe care afirmă că a utilizat-o pentru a scufunda nava amiral a Flotei ruse în Marea Neagră anul trecut. Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014.