Tancurile occidentale nu sunt o soluție miracol. SACEUR: Este necesar un echilibru
Comandamentul suprem al forțelor aliate în Europa, Christopher Cavoli, a declarat că tancurile occidentale nu reprezintă o soluție miracol pentru Ucraina în războiul cu Federația Rusă.
„Nu există un sistem de arme anume care să fie o soluţie miracol. Este necesar un echilibru între toate sistemele”, a declarat acesta.
Generalul american Christopher Cavoli a mai declarat, la finalul unei reuniuni a lefilor militarilor ai NATO la Bruxelles, că ”este clar că tehnologia modernă occidentală depăşeşte tehnologia rusă pe câmpul de luptă din Ucraina”.
Amintim că grupul de contact pentru Ucraina a fost creat de către Statele Unite ale Americii (SUA) și este condus de aceeași țară. Grupul reunește aproximativ 50 de țări și se va întru la baza americană Ramstein din Germania, în cursul zilei de vineri, 20 ianuarie, cu scopul de a coordona continuarea ajutorului destinat Ucrainei.
O dispută legată de tancuri este cea mai recentă luptă pentru sprijinul occidental acordat Ucrainei
Cererea armatei ucrainene de a primi sute de tancuri de luptă M1 Abrams de fabricație americană și Leopard 2 de fabricație germană a devenit problema centrală a șefilor din domeniul apărării care se întâlnesc în Germania în această săptămână, aliații occidentali fiind divizați cu privire la oportunitatea și modalitatea de a furniza armament greu despre care oficialii ucraineni spun că este esențial pentru a obține avantajul în războiul lor împotriva Rusiei.
Germania și SUA consideră fiecare că cealaltă ar trebui să fie cea care să furnizeze Kievului tancurile moderne pe care le caută. Berlinul a insistat în privat ca Washingtonul să furnizeze mai întâi tancurile, potrivit oficialilor americani. Dar administrația Biden spune că nu are deocamdată planuri de a trimite tancuri americane, deoarece acestea reprezintă o provocare prea mare pentru Kiev pentru a le întreține și a le folosi.
Dezbaterea este cel mai recent punct de aprindere a abordării progresive pe care aliații occidentali au adoptat-o atunci când a venit vorba de a oferi Ucrainei sprijinul militar de care are nevoie pentru a respinge invazia rusă. De la ordinul președintelui Vladimir Putin de a invada Ucraina în februarie anul trecut, SUA și aliații au ezitat în repetate rânduri să furnizeze armament sofisticat Ucrainei, într-un efort de a evita un conflict mai amplu cu Rusia. Pe măsură ce războiul s-a prelungit, SUA și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) au fost criticate pentru că au întârziat să furnizeze Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a obține un avantaj în apărarea patriei lor.
În timp ce aliații se târguiesc, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că țara sa se află într-o cursă contra cronometru și că partenerii internaționali „nu trebuie să ezite” să furnizeze armatei sale instrumentele necesare pentru a câștiga războiul împotriva Rusiei. „Tragediile depășesc viața. Tirania depășește democrația”, a declarat el miercuri prin teleconferință la Forumul Economic Mondial de la Davos, în Elveția. „Timpul pe care lumea liberă îl folosește pentru a gândi este folosit de statul terorist pentru a ucide”, scrie TIME.