Tanczos Barna: 47 de orașe au depus cererile de finanțare pentru construirea insulelor ecologice digitalizate
În cursul zilei de vineri, 15 septembrie, ministrul Mediului a anunțat că 47 de orașe au depus deja cereri de finanțare pentru construirea de insule ecologice digitalizate. Tanczos Barna a mai spus că orașele din județul Hunedoara s-au mișcat cel mai repede.
Ministrul Tanczos Barna a mai spus că alocarea bugetară este de peste 260 de milioane de euro. Din acești bani se pot instala 13.700 de insule digitalizate.
”47 de oraşe au depus deja cereri de finanţare pentru construirea de insule ecologice digitalizate, prin primul program de finanţare lansat de Ministerul Mediului din fondurile PNRR. Oraşele din judeţul Hunedoara s-au mişcat cel mai repede, având depuse deja 6 proiecte, iar harta de mai jos arată cum stau şi celelalte regiuni la capitolul intenţiei de modernizare a infrastructurii de colectare selectivă”, a fost mesajul ministrului Mediului.
Alocare bugetară de 260 de milioane de euro
Tanczos Barna mai spune că proiectele se vor putea depune până la mijlocul lunii noiembrie. Acesta mai spune că speră ca autoritățile locale să se folosească de această oportunitate.
”Sesiunea de depuneri de proiecte va fi deschisă până la mijlocul lunii noiembrie şi sper ca autorităţile locale să se folosească de această oportunitate pentru a îmbunătăţi managementul deşeurilor şi gradul de reciclare. Finanţăm integral realizarea acestor insule. Oferim posibilitatea instalării unor insule ecologice digitalizate supraterane dar şi îngropate, subterane, care funcţionează foarte bine în zone de turism, în centrul oraşului”, a mai transmis ministrul.
Mai mult decât atât, ministrul Mediului mai spune că este vorba despre containere inteligente în care vor putea fi aruncate separat deșeurile biodegradabile, hârtia, plasticul, sticla sau metalul.
Deșeurile, problema nerezolvată a României
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a vorbitdespre implementare corectă a politicilor de mediu pe managementul deşeurilor.
„În privinţa politicilor de mediu, avem pe circuit câteva acte normative care impactează pe următorii 5 – 10 ani exact economia circulară, modul în care asigură transparenţă, modul în care responsabilizăm actorii pe circuit, modul în care modificăm reglementările pentru serviciul public de salubrizare, de exemplu.
Pentru a asigura o implementare corectă a politicilor de mediu, după aprobarea acestor acte normative, trebuie să vii cu programe concrete. O nepăsare sau o lipsă de sprijin din partea autorităţilor centrale, indiferent dacă vorbim despre primării, despre cetăţeni sau despre firme, duce la o neimplementare a politicilor de mediu.
Pe partea managementului apelor, în ceea ce priveşte reducerea riscurilor la inundaţii, e nevoie de implementarea unei noi filosofii. Ceea ce s-a întâmplat până acum, din anii ’50 încoace, a însemnat o eliminare inegală a apei din bazinele hidrografice. Desecările, îndiguirile au dus lipsa precipitaţiilor locale, a schimbat micro-clima în bazinele hidrografice”, a spus Tanczos Barna.