Tanczos Barna asigură că nu este nevoie de nicio majorare TVA

Tanczos Barma a comentat afirmațiile lui Dan Șucu, președintele Confederației Concordia, care a sugerat că există un risc ridicat ca istoria din 2010 să se repete, când guvernul a decis brusc majorarea TVA de la 19% la 24%.

Ministrul Finanțelor a spus că, în condițiile unei economii funcționale, fără evenimente neașteptate, acest buget poate fi implementat folosind actualul sistem fiscal.

„Exclud o asemenea situație în 2025. Mi-ar plăcea să spun că niciodată sau că e exclus. Nu știu ce se va întâmpla, de exemplu, în America, în Europa, cu economia mondială.

Eu nu pot să prevăd toate situațiile, dar în condiții normale de economie funcțională, fără dezastre, catastrofe și alte întâmplări neprevăzute, acest buget poate fi implementat cu sistemul fiscal actual, cu nivelul actual al TVA-ului, al impozitului pe venit, al impozitelor, taxelor și celorlalte elemente de venit la bugetul de stat”, a declarat acesta.

Tanczos Barna subliniază că este necesar un „control riguros al cheltuielilor,” iar instituțiile trebuie să fie obligate să respecte bugetul.

„Nu este nevoie de nicio majorare de TVA, dar domnul Șucu are dreptate pe partea cealaltă, cu controlul riguros al cheltuielilor.

Deci, acest buget trebuie implementat așa cum este. Instituțiile trebuie obligate, controlate, constrânse să respecte bugetul și să nu facă cheltuieli în afara bugetului sau să împingă Ministerul Finanțelor să aloce fonduri suplimentare pentru a termina anul în limite normale.

Este posibilă implementarea cum trebuie, cu control riguros pe cheltuieli”, a spus el la Digi24.

Dan Șucu a avertizat că putem ajunge într-o situație similară celei din 2010

Dan Șucu
Dan Șucu / SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Președintele Confederației Concordia, Dan Șucu, a avertizat joi că România riscă să ajungă din nou într-o situație similară cu cea din 2010, când TVA a fost crescută de la 19% la 24%. El a subliniat că modificările fiscale pot avea loc în orice moment și că mediul de afaceri trebuie să lupte pentru a preveni aceste schimbări, apărând realizările obținute.

„Tot ce aţi făcut până acum trebuie şi apărat. Nu puteţi doar să faceţi, trebuie să apăraţi ce aţi făcut. De cine să vă apăraţi? Păi hai să vă spun de cine. Anul trecut, cheltuielile bugetare cu salarii au crescut cu 26%. Anul ăsta cresc din nou.

Vă mai spun de ce trebuie să vă apăraţi? Vă aduceţi aminte 2010? Un guvern slab, condus de un domn care acum se pare că e pe la Cluj, ştiu sigur că e la Cluj, care neputând să-şi adapteze, să-şi diminueze cheltuielile de la nivelul veniturilor pe care le avea, a hotărât peste noapte că va mări TVA de la 19% la 24% într-o perioadă în care lucrurile mergeau groaznic în societăţile noastre, atât în fabrici, în magazine, peste tot.

Rezultatul? O criză prelungită cu încă 3 ani de zile, sute de mii de firme distruse, nişte criminali economici. Se poate întâmpla asta din nou? Mâine.

Avem obligaţia să luptăm împotriva ei acum. Putem să ne ascundem după degete, putem să ne uităm în spate, în faţă, dar de fapt ăsta e subiectul. Ce aţi muncit până acum trebuie apărat. Ei vor dori să cheltuie în plus. Nu contează de unde, e clar de unde. Asta e tot”, a declarat acesta, la lansarea studiului „Sistemul fiscal din România: prosperitate, convergenţă şi sustenabilitate fiscal-bugetară”.

Avertisment al președintelui Confederației Concordia

Recent, Dan Șucu a avertizat că, deși PIB-ul pe cap de locuitor al României a depășit deja nivelul din Grecia și Ungaria și se apropie de cel al Poloniei, această creștere nu aduce neapărat motive de optimism. El a subliniat că instabilitatea politică și economică continuă să persiste, ceea ce poate afecta perspectivele

Președintele Concordia a afirmat că dezvoltarea economică a României a fost posibilă datorită celor 4 milioane de angajați din sectorul privat și celor 3 milioane de români care muncesc în străinătate, împreună cu un sistem fiscal simplu și eficient, bazat pe cota unică de impozitare. Acesta a subliniat necesitatea păstrării unui sistem fiscal clar și ușor de implementat, avertizând că orice complexificare a acestuia ar putea duce la blocaje economice.

El a exemplificat acest risc prin decizia guvernului din trecut de a crește TVA-ul de la 19% la 24% în perioada crizei economice, ceea ce a prelungit dificultățile economice pentru mai mulți ani. Mai multe puteți citi aici.