Supermarketurile din România contribuie anual cu miliarde de lei la bugetul de stat. Cele mai mari cinci lanțuri de retail din România achită taxe și impozite ce depășesc suma de șase miliarde de lei, conform declarațiilor ministrului de Finanțe, Tanczos Barna.

Acesta respinge ferm apelul candidatului Călin Georgescu, privind boicotarea marilor magazine, catalogându-l drept o încercare de manipulare a opiniei publice.

Tanczos Barna susține că supermarketurile contribuie semnificativ la economia României

Într-un interviu acordat la RFI, Tanczos Barna a criticat în termeni duri declarațiile lui Călin Georgescu, susținând că acestea sunt lipsite de orice fundament real.

Potrivit ministrului, marile lanțuri de magazine achită sume considerabile sub formă de impozite, taxe și accize către statul român.

„Manipulare, pentru că tot ceea ce spune dânsul este lipsit de fundament, de adevăr. Am făcut o analiză zilele trecute la cele mai mari cinci lanțuri comerciale care operează în România și doar impozitul pe profit și impozitul pe cifra de afaceri ajunge aproape la un miliard de lei în 2024. Dacă ne uităm la toate impozitele, toate taxele, toate accizele plătite de cele cinci companii în România, suma depășește șase miliarde de lei”, a explicat ministrul.

Tanczos Barna: „Este un neadevăr că marile lanțuri nu plătesc impozite”

Ministrul de Finanțe a subliniat faptul că statul român a implementat o taxă pe cifra de afaceri tocmai pentru a combate eventualele practici fiscale prin care unele companii încearcă să reducă artificial profitul declarat.

„Nu vreau să generalizez, pentru că într-adevăr, companiile au politici diferite de a-și ține contabilitatea, de a-și organiza activitatea și așa mai departe și tocmai de aceea, statul român a introdus acea taxă pe cifra de afaceri, pentru a contracara încercările unor companii de a lucra fără profit, pe o cifră de afaceri foarte mare și de a declara profit foarte mic sau aproape zero. Acele companii plătesc un impozit de 1% pe cifra de afaceri. Deci este un neadevăr, dacă cineva spune că aceste companii nu plătesc impozite (…). Și mai este un element de subliniat, au peste 70.000 de angajați în România”, a precizat Barna.

Românii, încurajați să susțină economia locală prin alegeri conștiente la cumpărături

Ministrul a subliniat importanța alegerilor pe care consumatorii le fac atunci când cumpără produse din supermarketuri. El i-a îndemnat pe români să fie mai atenți la etichetele produselor pentru a identifica mărfurile de proveniență românească.

„Întrebarea care este justificată și care trebuie pusă în fiecare zi e dacă avem suficiente produse românești pe raft. Aici, depinde foarte-foarte mult de modul în care facem noi cumpărăturile. Oricine intră cu căruciorul în aceste magazine, când iei ceva de pe raft, dacă nu te uiți, te uiți doar la etichetă, la poza frumoasă de pe produs și pui în coș, în cărucior, fără să fii un consumator conștient de impactul pe care îl ai tu ca și consumator pe produsele românești sau pe economia națională, înseamnă că lucrurile nu o să meargă în direcția bună niciodată”, a declarat ministrul.

Tanczos Barna a reiterat faptul că boicotarea supermarketurilor nu reprezintă o soluție reală pentru susținerea economiei românești. În schimb, el a încurajat consumatorii să facă alegeri responsabile, susținând producătorii locali prin achiziția de produse fabricate în România.