Este o provocare să faci performanță la ANAF, spune Tanczos Barna
Întrebat dacă o va schimba pe șefa ANAF, Nicoleta-Mioara Cîrciumaru, Tanczos Barna a declarat: „Până face performanţă, nu”.
Oficialul a declarat joi seară, că este o provocare semnificativă pentru orice conducător al ANAF să aducă veniturile prognozate, având în vedere creșterea economică și schimbările de impozite și taxe de anul trecut, de la începutul anului sau de la sfârșitul acestuia. Acesta a subliniat că este o provocare majoră pentru oricine să facă performanță în cadrul ANAF.
Ministrul Finanțelor a menționat că, în cursul anului trecut, ANAF a contribuit cu peste 70 de miliarde de lei suplimentar la bugetul de stat.
„Este o performanţă acceptabilă, din punctul meu de vedere, dar anul acesta o să aibă un target şi mai ambiţios. Este targetul de aproximativ 50 de miliarde în plus faţă de 2024”, a spus el la Digi24.
Tanczos Barna a afirmat că ANAF trebuie să realizeze o performanță nu doar cantitativ, ci și calitativ, adică să implementeze sistemele de e-factură și e-TVA, să efectueze analiza de risc și să închidă gap-ul de TVA.
Oficialul a adăugat că „aceasta este provocarea cea mai mare în 2025 pentru ANAF sa colecteze TVA si de la cei care pana acum nu au plătit”.
![protest contabili si economisti e-TVA ANAF](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2024/07/protest-contabili-si-economisti-e-TVA-ANAF-1200x675.jpg)
Nu este nevoie de o creștere a TVA
Tot la Digi24, Tanczos Barna a răspuns declarațiilor făcute de Dan Șucu, președintele Confederației Concordia, care a sugerat că există un risc semnificativ ca situația din 2010 să se repete, când guvernul a decis brusc majorarea TVA de la 19% la 24%.
Ministrul Finanțelor a afirmat că, în condițiile unei economii stabile și fără evenimente neprevăzute, acest buget poate fi implementat cu succes utilizând sistemul fiscal actual.
„Exclud o asemenea situație în 2025. Mi-ar plăcea să spun că niciodată sau că e exclus. Nu știu ce se va întâmpla, de exemplu, în America, în Europa, cu economia mondială.
Eu nu pot să prevăd toate situațiile, dar în condiții normale de economie funcțională, fără dezastre, catastrofe și alte întâmplări neprevăzute, acest buget poate fi implementat cu sistemul fiscal actual, cu nivelul actual al TVA-ului, al impozitului pe venit, al impozitelor, taxelor și celorlalte elemente de venit la bugetul de stat”, a declarat acesta.
Ministrul Finanțelor a subliniat și că este necesar un „control riguros al cheltuielilor”, iar instituțiile trebuie să fie obligate să respecte bugetul.
„Nu este nevoie de nicio majorare de TVA, dar domnul Șucu are dreptate pe partea cealaltă, cu controlul riguros al cheltuielilor.
Deci, acest buget trebuie implementat așa cum este. Instituțiile trebuie obligate, controlate, constrânse să respecte bugetul și să nu facă cheltuieli în afara bugetului sau să împingă Ministerul Finanțelor să aloce fonduri suplimentare pentru a termina anul în limite normale.
Este posibilă implementarea cum trebuie, cu control riguros pe cheltuieli”, a afirmat oficialul.
Dan Șucu, președintele Confederației Concordia, a tras un semnal de alarmă joi, avertizând că România ar putea ajunge din nou într-o situație similară cu cea din 2010, când TVA a fost majorată de la 19% la 24%. Mai multe puteți citi aici.