Tanczos Barna, despre lipsa lemnelor de foc: „Nu a existat o criză. Era o lipsă la acele magazine”

Tánczos Barna

SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a precizat că nu există şi nici nu a existat o criză a lemnelor de foc, chiar dacă Guvernul a decis plafonarea prețului pentru lemnele folosite pentru încălzire.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, luni, că nu există şi nici nu a existat o criză a lemnelor de foc, după ce Guvernul a decis plafonarea preţului pentru cei care folosesc lemnul drept combustibil pentru încălzire.

Nu a existat o criză a lemnelor de foc

„Nu a existat o criză. Acele ştiri care vorbeau despre lemnul de foc tăiat, spart, ambalat frumos, etichetat la marile lanţuri de magazine, nu era o criză. Era o lipsă la acele magazine, dar acele vânzări reprezintă sub 0,1% din totalul pieţei de lemn de foc.

SUMAL 2 ne oferă o imagine reală asupra modului în care s-a cumpărat şi s-a vândut lemnul de foc în octombrie, noiembrie, decembrie 2022 şi în lunile acestea, în perioada în care toată lumea vorbea despre o criză a lemnului de foc, s-a vândut mai mult lemn de foc în România decât în 2021.

Deci această criză nu a existat, preţul este, într-adevăr, plafonat printr-o Ordonanţă de Urgenţă, probabil că Parlamentul, în februarie, va lua decizie cu privire la modificarea sau completarea acestei Ordonanţe de Urgenţă, dar se găsesc lemne de foc pe piaţă.”, a afirmat, luni seară, ministrul Mediului, Tanczos Barna.

După luna martie prețul lemnelor de foc nu va mai fi plafonat

De asemenea, ministrul Mediului a ținut să precizeze că proprietarii privaţi, dar şi Regia Naţională a Pădurilor au pus pe piaţă mai mult lemn decât cu un an înainte.

Totodată, Tanczos Barna a mai spus că o cerere mare înregistrată la nivel european a dus la o ”presiune” şi în ceea ce priveşte piaţa românească. Cu toate acestea, ministrul spune că nu a fost vorba despre o criză privind aprovizionarea cu lemne.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a mai precizat că după luna martie nu va mai fi cazul pentru menţinerea plafonării preţului pentru lemnul de foc.

Anul trecut, Guvernul a aprobat plafonarea la 400 lei a preţului pe metrul cub de lemn de foc.

„În urma discuţiilor din coaliţie şi deciziei cu privire la plafonarea preţului, astăzi am aprobat această ordonanţă de urgenţă prin care preţul la lemnul de foc, tocătură provenită din lemn, rumeguş şi restul de lemn se stabileşte la 400 lei pe metrul cub cu TVA inclus, respectiv la brichete de lemn se stabileşte un preţ maxim de 1.500 lei pe tonă cu TVA inclus şi la pelete este maxim 2.000 lei pe tonă cu TVA inclus”, a afirmat atunci ministrul Mediului, Tanczos Barna.