Ministrul Finanțelor, despre digitalizarea și eficientizarea ANAF

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat că, în prezent, nu intenționează să schimbe conducerea ANAF, subliniind progresele făcute în ceea ce privește digitalizarea și eficientizarea instituției.

Într-o intervenție la Digi24, ministrul a evidențiat traiectoria pozitivă pe care a intrat Fiscul, menționând că „nu mai are cale de întoarcere” din procesul de modernizare.

Performanțele ANAF în 2024

Ministrul a precizat că anul 2024 a fost unul bun pentru ANAF, cu o creștere a încasărilor cu 70 de miliarde de lei față de 2023. Totuși, el a atras atenția asupra necesității de a analiza dacă această creștere este și una calitativă, subliniind că majorările salariale au contribuit la creșterea încasărilor din impozitul pe venit cu 25%.

„Este încă prematur să trag unele concluzii. Vreau să văd și în ce măsură această creștere este una calitativă, nu doar cantitativă”, a declarat Tanczos Barna.

Tanczos Barna
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Priorități sunt analiza de risc și combaterea evaziunii fiscale

Ministrul a subliniat importanța utilizării unei analize de risc eficiente pentru a combate evaziunea fiscală, în special în zonele gri și negre ale economiei. Potrivit acestuia, Fiscul trebuie să se concentreze mai puțin pe contribuabilii corecți și să își direcționeze resursele către zonele cu risc ridicat.

„Trebuie să ajungem pe analiza de risc și pe zonele în care nu se declară TVA. Este prea puțin să ne concentrăm doar pe cei care declară și plătesc, câteodată cu dificultăți. Trebuie să găsim metode pentru a aduce afacerile din zona gri sau neagră în legalitate”, a explicat ministrul.

Progresul digitalizării ANAF

Un punct central al intervenției ministrului a fost procesul de digitalizare a ANAF, accelerat prin finanțarea din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În decembrie 2024, servere moderne au fost livrate și sunt în curs de instalare în centrele de date. Ministrul a subliniat că această modernizare reprezintă un pas important pentru aducerea ANAF în era tehnologică actuală.

„Avem tehnologie de secolul XXI, pentru că ANAF rămăsese în urmă cu 10-15 ani. Sistemele informatice deja funcționează, iar noile module vor continua să fie dezvoltate. Este primul semnal de digitalizare adevărată a ANAF-ului”, a spus Tanczos Barna.