De asemenea, Tanczos Barna a arătat că fiecare ministru este evaluat în fiecare săptămână, iar UDMR va rămâne cu aceleaşi ministere după schimbarea premierului.
”Eu cred că da. Este un agajament al coaliţiei şi un protocol de colaborare semnat, pe baza lui funcţionează coaliţia, nu văd semnale. De data asta cred că se va respecta”, a spus ministrul Mediului.
Se dorește ieșirea UDMR din coaliție?
„Au înţeles că e mai bine să asigurăm stabilitatea, nu cred că este cazul ca într-o ţară care este învecinată cu Ucraina, unde este un război care gebnerază crize de toate tipueile, energetică, umanitară, militară nu cre că este cazul să ne gândim la altceva decât la stablitate, la asigurarea creşterii economice şi a absorbţiei fondurilor pentru PNRR. Nu se pune problema schimbărilor de ministere nu ne vizează rocada. „, a arătat el.
UDMR nu își va schimba ministerele
Totodată, ministrul Mediului a mai spus că UDMR nu îşi va schimba ministerele.
”Nu se pune problema schimbărilor de ministere nu ne vizează rocada”, a spus el.
Despre schimbările de miniştri, Tanczos Barna a precizat că oricând se poate întâmpla, în interiorul partidului, a coaliţei, a guvernului, pentru că fiecare ministru este evaluat în fiecare săptămână.
Mai mult, despre un nou mandat al lui Kelemen Hunor în fruntea UDMR, Tanczos Barna a spus că cei din UDMR merg cu mandate de 10-15 ani.
„Spre deosebire de alte parte, noi avem 2 preşedinţi în 30 de ani, alţii pot avea 30 de preşedinţi în 2 ani. Cu Kelemen Hunor eu nu mă plictisesc.”, a mai spus Tanczos Barna.
Noul Cod Silvic va fi mai simplu
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a participat luni, 13 martie 2023, la deschiderea procesului de consultare publică pentru elaborarea noului Cod Silvic, unde a anunțat că trebuie schimbată abordarea pentru ca nu toţi proprietarii şi administratorii de păduri să fie consideraţi ca „potenţiali contravenienţi”.
În plus, este nevoie de o legislaţie mai simplă, mai uşor de implementat pentru că există angajaţi di Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor care nu își mai amintesc toate prevederile din domeniu.
„Pornim cu o Strategie, vine apoi legislaţia primară la nivel de Cod Silvic… Ne propunem ca legislaţia să fie mai suplă şi mai puţin stufoasă decât cea de până acum. Se mai întâmplă şi în minister ca inclusiv colegii noştri să uite de prevederi care au fost aprobate prin anii 90. Îmi doresc o legislaţie mai suplă, mai uşor implementabilă. Ne-am propus prin noua Strategie: schimbarea modului de abordare.
În ultimele decenii, legislaţia şi implementarea în sistemul silvic s-a bazat foarte mult pe control, pe partea pecuniară, de pedepsire a celor care nu respectă legislaţia.
Există foarte puţină conducere prin stimulente şi care să vină în sprijinul proprietarilor de terenuri. Ne-am propus o schimbare de atitudine, care să vină mai mult pe motivare, pe îndemnarea proprietarului să facă o exploatare pentru viitor şi mai puţin partea de control şi sancţionare”, a declarat, luni, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.