Tanczos Barna: 7% este o bornă obligatorie
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, transmite un mesaj clar: România nu-și permite să rateze ținta de deficit bugetar de 7%, iar acest obiectiv se poate atinge prin responsabilitate fiscală, reducerea cheltuielilor și măsuri de stimulare economică.
Măsuri precum creșterea taxelor sunt evitate în 2025 în favoarea unui management eficient al resurselor publice. Disciplina bugetară va fi decisivă nu doar pentru stabilitatea financiară internă, ci și pentru relațiile externe și încrederea investitorilor.
Într-o declarație făcută sâmbătă, ministrul Tanczos Barna a subliniat că România trebuie să respecte limita de 7% pentru deficitul bugetar, stabilită pentru anul 2025. El a comparat echilibrul bugetar cu o situație domestică simplă.
„Dacă nu se realizează venituri, ajustăm cheltuielile. E matematică simplă. Este lucru simplu și acasă, în familie”, a declarat oficialul la Digi24.
Tanczos a punctat că această țintă este „obligatorie”, indiferent cine se află la guvernare sau în fruntea Ministerului Finanțelor. Nerespectarea obiectivului ar pune în pericol ratingul de țară, relația cu Comisia Europeană și sustenabilitatea datoriei publice.
Majorarea taxelor nu este o soluție viabilă în 2025
Întrebat dacă are în vedere o creștere a taxelor, ministrul a respins această variantă pentru anul curent.
„Creșterea taxelor nu rezolvă problema ca o baghetă magică. Înseamnă un șoc pentru economie. Veniturile sunt de obicei sub așteptări”, a punctat oficialul de la Finanțe.
El a adăugat că există în continuare soluții pentru a evita o astfel de măsură, insistând pe controlul cheltuielilor și stimularea economică. Potrivit lui, industria de apărare ar putea deveni un motor economic important.
„Sunt cel puțin 10 companii în industria militară care și-au revenit în 2024”, a spus Tanczos Barna.

Primele rezultate sunt deja vizibile privind reducerea cheltuielilor
Ministrul a susținut că măsurile de reducere a cheltuielilor de funcționare încep să producă efecte pozitive. În februarie 2025, deja se observă rezultate în urma reducerii cu 5% a acestor cheltuieli în toate ministerele.
„Politica noastră de a ține sub control cheltuielile de funcționare începe să dea roade”, declarat ministrul.
De asemenea, și unitățile administrativ-teritoriale (UAT-urile), inclusiv primăriile, au fost implicate în acest proces, fiind nevoite să opereze ajustări la cheltuielile curente.
Presiune pe buget din cauza majorărilor salariale
Tanczos Barna a recunoscut că cheltuielile de personal rămân o provocare, în contextul în care în 2024 au fost aplicate mai multe creșteri salariale, ale căror efecte bugetare se resimt și în 2025:
„La salarii, lucrurile sunt mai complicate, dar în limitele stabilite odată cu aprobarea bugetului”, a explicat ministrul de Finanțe.
Cu toate acestea, ministrul susține că statul își va respecta planul bugetar, chiar și cu aceste presiuni, atâta vreme cât controlul rămâne strict și disciplina financiară se menține.