Tanczos Barna nu intenționează să aducă alte amendamente la proiectul de lege privind urșii

Fostul ministru al Mediului Tanczos Barna a afirmat că nu intenționează să aducă alte amendamente la proiectul de lege aflat în Parlament, care va fi dezbătut în Camera Deputaților începând de luni, cu privire la gestionarea populației de urși.

Fostul ministru al Mediului a exprimat într-un interviu că proiectul de lege este suficient de matur și a fost dezbătut în toate comisiile de specialitate.

El a sperat că proiectul va fi supus votului și aprobat. Tanczos Barna a subliniat că reintroducerea vânătorii nu este o soluție magică și nu va rezolva toate problemele.

”Eu cred că proiectul este suficient de matur, a fost dezbătut în toate comisiile de specialitate, sper să se ajungă la vot şi la o aprobare. Subliniez încă o dată că proiectul de lege în sine, sau o lege prin care se reintroduce vânătoarea nu este o soluţie magică. Nu este o soluţie care rezolvă toate problemele.

Avem urşi în afara habitatului lor natural, vin urşii în zonele locuite. Acolo trebuie să avem intervenţia imediată, fără proceduri complicate, fără telefoane, fără aprobări, acel comitet pentru intervenţie să decidă la faţa locului ce trebuie să facă în cazul acelui urs, dacă este agresiv, dacă poate fi relocat”, a declarat Tanczos Barna la Prima News.

Problema semnificativă este cea în care urșii atacă fermele agricole

Senatorul UDMR a sublinia că problema urșilor care atacă fermele agricole și culturile este una semnificativă.

El a menționat necesitatea instalării de garduri electrice și a subliniat că există fonduri și finanțare disponibile pentru fermieri în vederea reducerii numărului de conflicte și a pagubelor.

”Acolo trebuie să avem garduri electrice, şi de asta avem fonduri şi finanţare pentru fermieri, să reducem numărul de conflicte şi să reducem pagubele. Pentru gestionarea populaţiei, per ansamblu, este nevoie de o intervenţie prin vânătoare, dar pentru celelalte probleme, trebuie să găsim alte soluţii.

Pachetul complex pe care l-am lăsat în minister şi care a început să fie implementat trebuie dus mai departe, şi în perioade în care nu există presiune publică, şi în perioadele în care nu sunt articole despre povestea cu urşii. Acel pachet de măsuri trebuie dus mai departe”, a completat Tanczos Barna.

Urs
Urs/SURSA FOTO: Dreamstime

Tanczos Barna a subliniat că situația implică intervenția umană într-o populație de urs brun, care se află în vârful lanțului trofic.

El a evidențiat că principalul adversar al acestor animale este omul și că acesta este responsabil pentru controlul și gestionarea acestei populații.

”Este vorba despre o intervenţie a omului într-o populaţie de animal sălbatic, ursul brun, care este în vârful lanţului trofic, ştie toate lumea că nu există alt duşman decât omul şi omul este responsabil pentru controlul şi managementul acestei populaţii. Vedem cum se dublează, se triplează numărul judeţelor unde se raportează pagube, se dublează, se triplează numărul apelurilor la 112”, a spus Tanczos Barna.

Incluvis în Delta Dunării se preconizează apariția urșilor

Tanczos Barna a subliniat că se preconizează apariția urșilor în Delta Dunării și că nu suntem departe de acest moment.

El a explicat că ursul este extrem de adaptabil la schimbările climatice și la noile condiții de mediu, renunțând la obiceiul de hibernare învechit și adaptându-se la absența zăpezilor abundente.

”Vom vedea urşi în Delta Dunării, nu suntem departe de acord moment. Ursul este foarte abil să se adapteze, se adaptează la schimbările climatice, la noile condiţii, nu mai hibernează cum se ştia, nu există acel somn de iarnă, nu mai avem zăpezile acelea de un metru şi populaţia de urşi se plimbă nestingherită şi în timpul iernii.

Lucrurile se schimbă şi trebuie să avem curajul să intervenim pe baze ştiinţifice, în această populaţie”, a precizezat Tanczos Barna.

Fostul ministru a exprimat îngrijorarea că șansele de a reduce populația de urși în România la 4.000 de exemplare sunt minime, dat fiind capacitatea limitată a habitatului natural.

El a subliniat importanța intervenției în zonele cu frecvente atacuri și pagube semnificative, inclusiv prin gestionarea controlată a populației de urși bruni.

Tanczos Barna a adăugat că este esențial ca specialiștii să găsească soluții pentru noile habitate ale urșilor în câmpiile și dealurile unde specia nu a fost întâlnită anterior. Fostul ministru a criticat lipsa intervențiilor în perioada 2016-2021, remarcând că reacțiile post-factum au fost insuficiente în zonele afectate.