Planul este bazat pe studii științifice și va rezolva problema pe termen mediu și lung, susține ministrul.
„Mergem mai departe cu planul de acţiune pentru ursul brun, un plan de acţiune care are la bază studii ştiinţifice, studii ştiinţifice comandate de la institute cu prestigiu internaţional, Universitatea Transilvania, INCDS şi mergem mai departe cu planul de acţiune, care înseamnă un pachet de acţiuni, de intervenţie, de prevenţie, de protejare a culturilor cu garduri electrice, de intervenţie imediată, acolo unde este nevoie.
Şi acest pachet complex de apărare, de prevenţie, de intervenţie va duce, pe termen mediu-lung, la o stabilizare, la o rezolvare a problemei şi la un echilibru. Cu siguranţă nu se va rezolva de azi pe mâine, dar avem în spate o echipă de specialişti cu care putem să revenim pe făgaşul normal”, a declarat Tanczos Barna la Sfântu Gheorghe.
România cere sprijin pentru rezolvarea problemei urșilor din patru județe ale țării
Totodată, cu prilejul vizitei în România a reprezentanţilor Comisiei pentru Petiţii (PETI) din Parlamentul European, după primirea mai multor petiții, inclusiv una trimisă de autorităţile judeţene din Covasna, Harghita, Mureş şi Braşov, în care solicită sprijin pentru implementarea unor măsuri care să restabilească convieţuirea paşnică între oameni şi urşi, ministrul le-a mulțumit semnătorilor că au avut „hotărârea şi curajul să ducă până la nivelul Parlamentului European această problemă” şi să prezinte situaţia reală din România.
Potrivit lui Tanczos Barna, programul din România al membrilor Comisiei PETI este unul „construit greu”, un „program de compromis”. Acesta i-a mulţumit şi europarlamentarului UDMR Vincze Lorand, prezent la conferinţa de presă, pentru că i-a convins pe membrii Comisiei de Petiţii să efectueze vizita în ţara noastră.
O delegație de la Bruxelles a fost prezentă la Sfântu Gheorghe
Ministrul Mediului a adăugat că preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, le-a prezentat reprezentanţilor Comisiei de Petiţii a Parlamentului European „ce înseamnă realitate, ce înseamnă viaţa umană pusă în pericol, ce înseamnă, din păcate, decesul unei persoane în cazul atacului de urs” şi de ce sunt necesare şi în România exact aceleaşi măsuri de prevenţie implementate şi în celelalte state membre, notează Agerpres.
Delegația de la Bruxelles s-a aflat marți la Sfântu Gheorghe, și au avut întâlniri în cadrul cărora au discutat despre problema urșilor din cele patru județe.