În cadrul unei declarații recente, Tanczos Barna, Ministrul Finanțelor, a transmis mesaje de calm pentru cetățeni, subliniind că, în 2025, nu vor exista probleme majore pe piața valutară, iar cursul leu/euro va rămâne stabil. Declarațiile au fost făcute în contextul dezbaterii pe marginea bugetului de stat din acest an.

 Tanczos Barna garantează stabilitatea cursului leu/euro

Tanczos Barna a asigurat că politica Băncii Naționale a României (BNR) va garanta stabilitatea cursului leu/euro și în 2025.

„Cursul o să fie stabil. Este foarte aproape de 5 lei, dar cel mai important lucru este că Banca Națională a României oferă de ani de zile un sprijin real economiei românești și bugetului național prin acest curs foarte stabil”, a spus Tanczos Barna.

Tanczos Barna
SURSA FOTO: Inquam Photos, Raul Stef

El a adăugat că fluctuațiile minore, cum ar fi un curs de 4,99 sau de 5 lei pentru un euro, nu vor reprezenta o problemă majoră. Ministrul a reafirmat că nu există riscuri legate de cursul valutar.

„ Dacă este de 4,99 sau este de 5 lei, nu pot să fac eu o prognoză detaliată sau mai bine zis exactă, dar cu siguranță nu avem probleme și risc pe cursul leu-euro”, a mai spus el.

Asigurările guvernatorului BNR privind stabilitatea financiară

Tanczos Barna a menționat și faptul că a primit confirmări de la guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, privind sprijinul continuu al băncii centrale.

„Banca Națională crește constant rezervele valutare, care oferă și pe piețele internaționale o siguranță pentru România și o credibilitate. Avem acești indicatori în creștere constantă și avem cu siguranță o stabilitate, inclusiv pe curs”, a subliniat ministrul.

Acesta a continuat să precizeze că indicatorii economici care reflectă stabilitatea financiară sunt în continuă creștere, ceea ce susține și stabilitatea cursului valutar.

Rezervele valutare ale BNR la începutul anului 2025

La sfârșitul lunii ianuarie 2025, rezervele valutare ale Băncii Naționale ale României se ridicau la 60,837 miliarde de euro.

Această sumă reprezenta o scădere de 2,09% față de sfârșitul anului 2024, când rezervele erau de 62,135 miliarde de euro.

De asemenea, rezervele de aur s-au menținut la un nivel constant de 103,6 tone, iar valoarea acestora, având în vedere evoluțiile prețurilor internaționale, a fost estimată la 8,973 miliarde de euro.

În ansamblu, rezervele internaționale ale României, care includ atât valutele, cât și aurul, totalizau 69,810 miliarde de euro la finalul lunii ianuarie 2025. Aceasta reprezenta o ușoară scădere față de sfârșitul anului trecut, când nivelul rezervei internaționale era de 70,491 miliarde de euro.