Tanczos Barna, mesaj pentru românii de pretutindeni în plin război comercial

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a fost prezent la întâlnirea miniștrilor de Finanțe din Uniunea Europeană (UE), eveniment care a avut loc la Varșovia, Polonia. Acolo, s-a discutat mai ales despre efectele taxelor vamale impuse de SUA și despre finanțarea apărării. În cadrul întâlnirii respective, s-a vorbit și despre un nou pachet european de sprijin pentru industria de apărare, dar și despre finanțarea echipamentelor militare ale statelor membre.

Pentru România, ambele subiecte sunt foarte importante, spune el. Pe lângă faptul că are obligații legate de dotarea armatei, România nu ar trebui să rateze această ocazie de a-și dezvolta industria, ceea ce ar aduce beneficii și la buget, și pe piața muncii.

Oficialul român a recunoscut că este „foarte greu” de spus ce urmări va avea războiul comercial. Se așteaptă și efecte negative, dar unii specialiști financiari cred că ar putea exista și urmări pozitive, cum ar fi o influență bună asupra inflației în UE.

Comisia Europeană (CE) trebuie să poarte negocieri cu SUA în următoarele 90 de zile. Între timp, spune el, România ar trebui să pregătească măsuri de protecție pentru industria auto și pentru alte domenii care ar putea fi afectate de noile taxe.

🇷🇴 Efectele tarifelor comerciale și finanțarea apărării sunt principalele subiecte despre care am discutat în aceste zile la Varșovia, la reuniunea informală a miniștrilor finanțelor din UE (ECOFIN).

Tarifele impuse de administrația Trump au creat o situație fără precedent, iar Comisia Europeană și statele membre au făcut exact ce trebuie: au dat dovadă de calm și au rămas unite. Este aproape imposibil să estimăm astăzi consecințele acestui război comercial. Cu siguranță pot fi – și vor fi – și efecte negative, dar sunt mulți specialiști care prevăd și posibile efecte pozitive pe plan economic, chiar și un efect pozitiv în privința evoluției inflației în Uniunea Europeană.
👉 Ce trebuie să facem în continuare: Comisia să negocieze cu SUA în cele 90 de zile, iar România să lucreze la măsurile de tip “plasă de siguranță” pentru industria auto și alte industrii care pot fi afectate de noile taxe vamale.
În cadrul reuniunii am vorbit atât despre noul pachet de finanțare pentru industria de apărare din UE, cât și despre finanțarea achizițiilor în domeniul înzestrării armatelor statelor membre. Pentru România, ambele sunt esențiale: pe lângă obligațiile de înzestrare, nu putem să ratăm această oportunitate de dezvoltare industrială, cu efecte pozitive atât în domeniul fiscal-bugetar, cât și în cel al ocupării forței de muncă”, a scris, sâmbătă, oficialul român pe Facebook.