România revine treptat la stabilitate

Tanczos Barna a declarat că astfel de semnale ajung foarte rapid pe piețele internaționale, care sunt extrem de sensibile la mesajele transmise de instituții precum Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană sau Banca Mondială.

El a subliniat că aprobarea planului pe șapte ani de către Comisie, alături de angajamentul României de a respecta strategia de reducere a deficitului, a reprezentat un semnal pozitiv pentru toți actorii implicați. De asemenea, a menționat că analiza efectuată de FMI asupra măsurilor adoptate în decembrie, a bugetului construit pe un deficit de 7% și a eforturilor depuse pentru controlul cheltuielilor a contribuit la transmiterea unui mesaj favorabil din partea Fondului Monetar Internațional.

„A fost FMI (în România n.r), a fost Banca Mondială, au fost agenţiile de rating. Şi de aceea v-am spus că lucrurile au intrat pe un făgaş normal. Intrăm înapoi pe un trend pozitiv, începem să recâştigăm încrederea pierdută.

Ele s-au văzut imediat şi în costurile de finanţare pe pieţele internaţionale. Aceste semnale se duc foarte repede pe pieţele internaţionale şi pieţele sunt foarte sensibile la mesajele date de FMI (Fondul Monetar Internaţional n.r), de Comisia Europeană, date de Banca Mondială, de exemplu.

Faptul că s-a aprobat acel plan de 7 ani din partea Comisiei şi noi ne-am angajat să respectăm acel plan de reducere a deficitului, a fost un semnal pozitiv pentru toată lumea. Faptul că a venit FMI, a analizat măsurile luate în decembrie, bugetul făcut pe 7% deficit, eforturile noastre de a controla cheltuielile, s-a transmis un mesaj pozitiv şi din partea FMI cu privire la aceste aspecte”, a declarat acesta într-un interviu pentru Agerpres.

Relația României cu Banca Mondială

Ministrul Finanțelor a spus că țara noastră are o relație de lungă durată cu Banca Mondială, beneficiind de consultanță, parteneriate și finanțare. Totodată, el a subliniat că mesajele transmise de instituție au fost pozitive.

Acesta a afirmat că România a recepționat mesajul ferm transmis de agențiile de rating și a înțeles necesitatea revenirii pe un traseu de stabilitate, predictibilitate și prudență în gestionarea fondurilor publice. El a exprimat convingerea că acest proces poate continua, cu condiția menținerii controlului asupra cheltuielilor și a maximizării veniturilor.

„Au fost acele agenţii de rating cu outlook-ul negativ. România a recepţionat acel mesaj ferm din partea agenţiilor şi a înţeles că trebuie să revină pe un trend de stabilitate, de predictibilitate şi de cumpătare în gestionarea banului public. Eu cred că acest lucru poate fi continuat dacă mergem mai departe cu controlul cheltuielilor şi cu maximizarea veniturilor”, a spus oficialul.

Viitorul raport al Băncii Mondiale privind România

Însă în ceea ce privește raportul pe care Banca Mondială îl elaborează referitor la reforma fiscală din România, Tanczos Barna a precizat că documentul nu a fost încă transmis.

„Ce vă pot spune este că nu avem încă acest raport sau aceste scenarii trimise de Banca Mondială şi cred că nici nu vom putea aloca timp şi resurse în primul trimestru. Să vedem, dacă vine până în martie, până la sfârşitul lunii martie, o să discutăm despre ele.

Noi, încă o dată, acum ne concentrăm pe implementarea bugetului. Dacă Banca Mondială a spus că ne va trimite la un moment dat un pachet de scenarii, cu siguranţă se va întâmpla acest lucru”, a spus acesta.

El a subliniat că reforma fiscală poate avea multiple semnificații atât în România, cât și în orice altă țară, însă consideră că este prea devreme pentru a analiza detaliile acesteia. Potrivit ministrului, fără scenariile clar conturate, fără consultările cu Banca Mondială și fără discuțiile cu Comisia Europeană, „ar fi o abordare neserioasă dacă ne-am lamenta acum pe scenarii şi variante, fără să avem lucrurile clare, schiţate”.