Tanczos Barna spune că România trebuie să respecte Planul Impus de UE

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a vorbit despre situaţia fiscală a României şi despre presiunile venite din partea Uniunii Europene. Acesta a declarat că România a mers „de foarte multe ori” la Comisia Europeană cu probleme nerezolvate în domeniul fiscal.

Tanczos a explicat că, din cauza problemelor nerezolvate în domeniul fiscal, Uniunea Europeană, prin intermediul Comisiei Europene, a fost nevoită să impună României un plan fiscal strict, care vizează echilibrul bugetar pe o perioadă de şapte ani, începând din 2025 şi până în 2031.

Acesta a subliniat că România se află într-un moment critic, în care respectarea acestor planuri este esenţială pentru a nu risca sancţiuni financiare sau pierderea sprijinului din partea Uniunii Europene. De asemenea, a menționat că, în contextul unui deficit bugetar semnificativ, este crucial să obţinem susţinerea Comisiei Europene pentru a ne respecta planurile de investiţii publice.

Abordare predictibilă şi cumpătată pentru venituri şi cheltuieli

Tanczos Barna a subliniat importanţa unei abordări „predictibile şi cumpătate” în gestionarea veniturilor şi cheltuielilor statului.

„În momentul în care intrăm pe o abordare predictibilă, în momentul în care intrăm pe o abordare cumpătată, avem prognoza veniturilor prudentă, deci nu aruncăm bani doar din pix în buget, spunând că o să avem bani şi o să facem anumite cheltuieli şi ne trezim la jumătatea anului că nu se realizează acele venituri. Aceste abordări aduc România pe un făgaş de normalitate şi este exact de ceea ce are nevoie această ţară pentru a avea iarăşi credibilitate în faţa Comisiei Europene.

Ne-am dus acolo de foarte multe ori, că n-am reuşit, că am zis că facem ceva şi nu mai putem, că s-a întâmplat ceva şi trebuie să o modificăm şi am ajuns ca Uniunea Europeană, prin Comisia Europeană, să ne impună, practic, un plan fiscal, un plan de echilibru bugetar pe şapte ani şi acest plan, pornind din 2025 până în 2031, trebuie respectat.

Altfel, riscăm să nu mai avem credibilitate nici în faţa finanţatorilor, de care avem nevoie, având acest deficit bugetar foarte mare. N-o să avem credibilitate nici în faţa Comisiei şi acolo avem nevoie de PNRR, de fonduri europene, avem nevoie de susţinere din partea Comisiei pentru a ne respecta planurile de investiţii, avem nevoie ca de aer de investiţiile publice”, a declarat ministrul Finanţelor, miercuri seară, la Digi24.ro.

bani
SURSA FOTO: Dreamstime

Tanczos a avertizat că abordările impulsive şi nerealiste în ceea ce priveşte bugetul pot duce la stagnare economică şi la pierderea încrederii din partea partenerilor internaţionali.

De asemenea, a afirmat că o gestiune financiară riguroasă şi transparentă este singura cale prin care România îşi poate restabili stabilitatea financiară şi poate atrage investiţii.

România, în faţa costurilor bugetare și nevoia de investiții publice

Ministrul a discutat despre importanţa investiţiilor publice pentru dezvoltarea ţării şi pentru menţinerea încrederii în faţa Comisiei Europene, în contextul în care România are nevoie de susţinere financiară europeană pentru a-şi implementa proiectele de investiţii, inclusiv în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Tanczos a menţionat că România a fost de multe ori în faţa autorităţilor europene, explicând că, de fiecare dată, nu s-au reuşit implementarea promisiunilor făcute, iar planurile au trebuit să fie modificate din diverse motive.
Ministrul a subliniat că pentru ca România să poată face faţă provocărilor economice, este vital să aloce resurse pentru investiţii durabile, în special în infrastructură, educaţie şi sănătate. Tanczos a subliniat că investiţiile publice sunt esenţiale pentru viitorul economic al ţării, evidenţiind importanţa acestora pentru dezvoltarea sustenabilă şi stabilitatea financiară pe termen lung.

Creştere Economică de 2,5% pentru 2025

Referitor la bugetul pentru anul 2025, Tanczos Barna a menţionat că acesta este construit pe o prognoză de creştere economică de 2,5% şi un curs valutar estimat de 1 euro = 5 lei. Ministrul a subliniat că respectarea planurilor stabilite în ianuarie este crucială pentru a preveni riscurile ce ar putea afecta stabilitatea economică a ţării, explicând că orice abatere de la aceste planuri ar putea avea consecinţe negative asupra economiei naţionale.

Astfel, România se află într-un moment crucial în care orice decizie fiscală va influenţa în mod direct viitorul economic şi stabilitatea financiară, iar respectarea angajamentelor internaţionale devine esenţială pentru a asigura o dezvoltare sustenabilă şi credibilă pe termen lung.