Tánczos Barna estimează o absorbție record prin PNRR

Ministrul Finanțelor a declarat că România are șanse reale să atingă un grad de absorbție apropiat de 100% din fondurile PNRR, chiar dacă Uniunea Europeană nu va prelungi perioada de implementare a acestui program.

„Când spun că o să ne apropiem de 100% chiar am vorbit serios pentru că 1. perioada de programare 2014-2021 s-a încheiat cu un procent de – spun din memorie, sper să nu greşesc – 98,8 – 98,9% este absorbţia pe perioada de programare respectivă. Deci nu este adevărat că România nu este în stare să facă absorbţie de fonduri”, a declarat Tánczos Barna.

Referindu-se la fondurile de coeziune, ministrul a subliniat că România aplică o strategie de supracontractare, menținută la un nivel de 150%. Aceasta are rolul de a acoperi eventualele întârzieri sau anulări de proiecte și de a asigura utilizarea completă a fondurilor disponibile.

„Pe fondurile de coeziune avem o supra-contractare uriaşă, încercăm să ţinem supracontractarea la 150% pentru a nu ne extinde prea mult şi pentru a nu crea o presiune prea mare pe buget”, a explicat Barna.

Acesta a menționat și faptul că unitățile administrativ-teritoriale, inclusiv primăriile și consiliile județene, au dobândit experiență în pregătirea și implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene.

Reconfigurări în cadrul PNRR cu accent pe proiectele fezabile

Ministrul a anunțat că în cursul lunii aprilie Guvernul va efectua modificări în structura PNRR, înlocuind proiectele care nu pot fi finalizate până în august 2026 cu altele aflate deja în execuție.

„În PNRR Guvernul va face luna aceasta câteva mutări de pachete de proiecte care s-ar finaliza după august 2026 şi le înlocuieşte cu proiecte care sigur se vor finaliza până atunci şi acele proiecte sunt în implementare deja din fonduri naţionale”, a spus Tánczos Barna.

Printre exemplele menționate se numără proiectele finanțate prin programul „Anghel Saligny” gestionat de Ministerul Dezvoltării și inițiativele din cadrul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), toate având valori de ordinul miliardelor de lei sau euro.

150 de miliarde lei pentru investiții în bugetul pe 2025

Guvernul a alocat, pentru anul 2025, un buget de investiții în valoare de 150 de miliarde de lei, obiectiv considerat un record istoric.

„Vom face tot posibilul ca acest ritm al investiţiilor să nu încetinească. Avem anul acesta 150 de miliarde de lei investiţii prevăzute în buget şi obiectivul nostru este să realizăm acest record practic istoric”, a afirmat ministrul.

El a precizat că în contextul încetinirii economiei europene, România trebuie să se bazeze pe investiții interne și pe susținerea companiilor românești prin comenzi din partea statului. Scopul este menținerea locurilor de muncă și asigurarea unui flux constant de venituri bugetare prin taxe și impozite.

„Vedem ce se întâmplă pe plan mondial, creşterea economică din Europa încetineşte (…) și noi trebuie să ne bazăm pe resursele, forţele noastre şi să asigurăm companiilor româneşti comenzi din partea statului ca să păstreze locurile de muncă şi să plătească impozite şi taxe”, a conchis Tánczos Barna.