Fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna, a comentat legea privind gestionarea populației de urși. Ca inițiator al legii, senatorul UDMR a declarat că acum „putem opri creșterea populației de urs brun și putem salva vieți”.
Tanczos Barna, despre legea pentru gestionarea populației de urși
Senatorul UDMR Tanczos Barna, inițiatorul noii legi care introduce măsuri pentru gestionarea populației de urși în România, a subliniat necesitatea implementării acesteia pentru protejarea vieților omenești.
„După opt ani, ursul poate fi din nou vânat în România. Astfel, putem opri creșterea populației de urs brun și putem salva vieți. Din 2016, UDMR a fost singura formațiune politică ce a căutat constant soluții la problema urșilor, în scopul protejării vieților omenești. Această muncă de mulți ani s-a concretizat, marți, când președintele a promulgat legea care stabilește cotele de prevenție și intervenție”, a declarat Barna într-un comunicat.
Tanczos Barna a adăugat că este esențial să fie aplicate măsurile propuse, inclusiv semnarea contractelor de finanțare pentru gardurile electrice și continuarea studiilor de estimare a populației de urși.
„Trebuie semnate contractele de finanțare pentru gardurile electrice, aplicată intervenția imediată, continuate studiile de estimare a populației, astfel încât și în anii următori să se poată emite cotele și vânătoarea trebuie pusă în practică. Pe termen lung, aceasta este singura modalitate de a gestiona populația de urși, de a reduce conflictele om – urs și de a preveni o nouă tragedie”, a evidențiat fostul ministru al Mediului.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, legea
Legea promulgată marți de președintele Klaus Iohannis completează articolul 1 din Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006 și modifică OUG nr. 81/2021. Actul normativ prevede stabilirea de cote anuale de vânătoare pentru populația de urși, bazate pe un studiu științific.
Pentru anii 2024 și 2025, sunt aprobate cote de prevenție pentru 426 de exemplare și cote de intervenție pentru 55 de urși bruni. Legea stipulează, de asemenea, că este obligatoriu ca în fiecare an să fie aprobate noi cote, pe baza estimărilor populației de urs.
Actul normativ vizează și creșterea numărului de puncte CIC de la 350 la 400. Punctele CIC reprezintă pragul minim de la care trofeele de vânătoare evaluate sunt reținute în patrimoniul național.
Proiectul de lege a fost aprobat de Camera Deputaților pe 15 iulie, în sesiune extraordinară, după ce Senatul a adoptat actul normativ la data de 6 noiembrie 2023.