Magazinele specializate sunt cele mai indicate locuri pentru achizitionarea unui tapet. In afara de o oferta mult mai bogata decat a raioanelor din magazinele universale, aici puteti primi si sfaturi avizate de la un personal familiarizat cu aceste produse. Orice comerciant de tapete, care se respecta, ofera cele trei tipuri calitative: semilavabil, lavabil si superlavabil.
Tapetul semilavabil este facut dintr-o hartie speciala (duplex) si nu rezista decat la o stergere usoara cu carpa. Pretul este scazut, dar acest tapet trebuie schimbat foarte des. In general, se aplica pe rafturi si dulapuri. Tapetul lavabil se poate spala si curata, deteriorandu-se lent. Cel mai rezistent la spalare este tapetul superlavabil; in afara de hartie are in compozitie si un strat de plastic. Se poate aplica oriunde in casa, dar in special in bucatarie si baie (multe sunt buretate, ceea ce favorizeaza absorbtia vaporilor si mirosurilor).
Putine tapete sunt autoadezive. La celelalte, pentru aplicare este necesar un adeziv special (costa in jur de 50.000 de lei flaconul – suficient pentru aplicarea a sase role de tapet, adica pentru 30 de metri patrati de perete). Cel mai bun adeziv este cel nemtesc, care are in compozitie si o substanta care alunga insectele. Alte accesorii necesare sunt foarfeca, peria de tapetat si peria de lipit. Inainte de aplicare, tapetul vechi sau vopseaua hidrosolubila trebuie indepartate cu diluant special.
Pentru netezirea peretelui se foloseste numai ipsos. Este de preferat ca temperatura peretelui la aplicare sa nu fie sub 18 grade, altfel adezivul se usuca greu si poate ramane patat. Pe de alta parte, o temperatura prea inalta si o uscare prea rapida pot provoca ruperea imbinarilor. Dupa aplicarea pe perete se apasa cu peria de tapetat pana la indepartarea bulelor de aer dintre perete si tapet.
Flori, frunze si stele pe pereti
Tapetul poate fi colorat in diferite nuante sau poate avea modele si desene. Ultima moda sunt tapetele care imita caramida si piatra de rau. In rest, floricele, stele, frunze, nori sau valuri. Aurelia Petre, comerciant la firma Radical Grup, spune ca romanii cauta in primul rand ca tapetul sa fie rezistent: „Se vinde tipul lavabil, pentru ca romanii nu au disponibilitatea de a plati schimbarea tapetului la intervale scurte. In privinta modelelor, se cauta cele cu culori mate (gri, albastru sau maro)”. Comerciantii spun ca cele mai bune tapete sunt cele germane, italiene si cele englezesti. Tapetele de fabricatie germana se gasesc practic in toate magazinele care comercializeaza aceste articole.
Pentru a alege culoarea si desenul tapetului trebuie luate in considerare proportiile incaperii. O camera joasa poate parea mai inalta daca se aplica un tapet cu dungi verticale, iar pe tavan se lipeste un tapet de culoare deschisa. O incapere inalta va parea joasa daca se va folosi o combinatie din doua tapete, intrerupte orizontal printr-o bordura, iar pe tavan se aplica un tapet de culoare inchisa. Volumul camerei poate fi si el „schimbat”. O camera mica va parea mai spatioasa daca se aleg culori mai deschise, se folosesc tapete uni sau cu desen mic, iar pe un perete fara ferestre sau usi se aplica tapet cu desen mare. Daca dormitorul este prea mare si dorim sa ii conferim un efect mai odihnitor, atunci se vor alege culori mai inchise, cu desen mare.
Reguli de tapetare
· Prima fasie de tapet aplicata trebuie sa fie verticala.
· Incepeti de langa o fereastra, iar in cazul tavanului din centrul camerei, pentru a taia in doua accesoriile corpului de iluminat.
· Daca aveti un model cu un desen principal, acesta trebuie pozitionat central, de exemplu intre doua ferestre.
· Cand ajungeti in preajma usilor lasati tapetul sa atarne peste coltul ancadramentului si faceti o taietura in diagonala spre colt.
· In cazul colturilor exterioare luati in considerare locul in care sa creati suprapunerea, inainte de taierea tapetului.
· In cazul colturilor interioare nu pliati tapetul, ci reuniti partile taiate.
· Evitati alaturarea partilor din tapet la sfarsit pentru a evita o potrivire fortata.
SURSA: Bricostore
Cel mai scump tapet este cel englezesc
Tip tara de provenienta Caracteristici Pret (mii lei/metru liniar)
Lavabil Germania simplu 200 – 280
cu desen, mat 320
lucios 330 – 350
Italia simplu 230
Superlavabil Germania simplu 220
cu desen 250
Italia simplu 260
cu desen 300
Ungaria simplu 200
Marea Britanie cu desen 450
Semilavabil Germania cu desen 200 – 230
simplu 140
Italia simplu 150 – 160
Ungaria simplu 150
Polonia simplu 160
Slovenia simplu 130