Comitetul European al Ordinelor Medicilor (CEOM) trage un semnal de alarmă, prin vocea secretarului general, dr. Xavier Deau, care este şi vicepreşedinte al Ordinului Medicilor din Franţa:
‘Noi, în Franţa, avem mulţi medici români, iar Franţa are mulţi studenţi la medicină care învaţă în România. Suntem foarte fericiţi de contribuţia României la educaţia francezilor pentru că noi avem numerous clausus în anul I de facultate, iar România salvează aceşti studenţi. Avem medici români cu o excelentă cultură medicală şi care vorbesc foarte bine limba franceză. Sunt foarte curajoşi şi învaţă extrem de repede baza pregătirii noastre. Merg să lucreze în regiuni dificile, unde francezii au dezertat. În regiunea de est, jumătate din totalul medicilor sunt medici români. Venirea lor pune însă o problemă de echitate şi de echilibru. Mi-au spus mai mulţi medici români că după plecarea lor colegii lor au rămas singuri în secţie. Îl îmbrăcăm pe Paul şi îl dezbrăcăm pe Pierre. Altfel spus, rezolvăm problema în Franţa, însă creem o problemă majoră României”.
În cadrul reuniunii, preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae, a propus spre reflexie modalităţi de compensare a cheltuielilor, nu prin plăţi directe, ci prin contribuţia statelor beneficiare la perfecţionarea medicilor din România şi la transferul de know-how (stagii de pregătire, burse, tehnologie).
România va găzdui în luna noiembrie 2013 reuniunea unei alte organizaţii importante europene – Comitetul Permanent al Medicilor Europeni. Reuniunea Comitetului European al Ordinelor Medicilor (CEOM) a fost organizată pentru prima dată în România.