O țară importantă a a venit cu vești mari. Pandemia de COVID nu a afectat-o la un capitol important. Brânza a continuat să fie în preferințele cumpărătorilor. Volumul exporturilor au înregistrat o creştere mare.
Brânza din Elveția a reușit să facă față COVID. Coronavirusul nu a afectat apetitul global pentru brânzeturile elveţiene. Volumul exporturilor au crescut de 1,6% în 2020 până la 77.124 de tone. În timp valoarea exporturilor a crescut cu 3,9% până la 693,8 milioane de franci (772,5 milioane de dolari), informează portalul swissinfo.ch, citat de Agerpres.
Conform datelor publicate marţi de Switzerland Cheese Marketing, peste 80% din volumul exporturilor de brânzeturi elveţiene (62.919 tone) au mers spre Europa. Acesta este cea mai importantă piaţă. Numai Germania a importat 32.926 de tone de brânzeturi elveţiene. Urmează Italia cu 10.533 de tone şi Franţa cu 5.839 de tone.
O altă veste bună a fost revenirea exporturilor spre destinaţiile din afara Europei, după o scădere în 2019. O cantitate totală de 14.205 de tone de brânzeturi elveţiene a fost exportată spre restul lumii în 2020.
Brânza care a fost pe primul loc
În topul sortimentelor de brânză elveţiană, lider a fost Gruyere cu un record de 13.258 de tone exportate. Este cu 450 de tone mai mult decât precedentul record care a fost stabilit în 2018. SUA au fost principal destinaţie de exporturi de brânză Gruyere cu 3.903 tone, urmată de Germania cu 3.243 de tone. În total, Uniunea Europeană a importat 7.872 de tone de acest sortiment de brânză, cu 150 de tone mai mult decât în 2019.
În paralel, în 2020 Elveţia a importat 71.664 de tone de brânzeturi, în creştere cu 11,7% în ritm anual, în valoare de 453,5 milioane franci. Aproape 82% dintre brânzeturile importate de Elveţia au provenit din Italia, Germania şi Franţa.
Aproximativ 45% din laptele colectat în Elveţia este procesat în peste 700 de sortimente de brânzeturi şi aproximativ 40% din acestea sunt exportate în peste 70 de ţări de ţări din întreaga lume.
În ceea ce privește brânza cu pâine, nutriționistul Mihaela Bilic a dat detalii. Ea spune că această combinație are un efect miraculos asupra corpului nostru.
“De data asta nu mai vorbim despre un aliment, ci despre o combinație interesantă. Și nici despre calorii nu mai vorbim, pentru că pâinea cu brânză are efect antidepresiv- deci nu e important dacă îngrașă, ci rolul pe care-l are în inducerea stării de bine”, a arătat ea.