O țară de lângă România a luat mai multe măsuri pentru raționalizarea energiei electrice. Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a vicepremierului țării respective.
Țara care a început raționalizarea energiei electrice! Se întâmplă chiar lângă România
Republica Moldova a luat mai multe măsuri de raționalizare a energiei electrice. Anunțul a fost făcut de către vicepremierul moldovean Andrei Spînu. Acesta a anunțat că temperatura în clădirile publice va fi de 19 grade Celsius, în timp ce iluminatul decorativ va fi oprit.
„Am fost solidari în toate crizele pe care a trebuit să le trecem. Fără îndoială vom trece și peste criza energetică, dacă vom fi înțelegători și raționali în consumul energiei electrice și a gazelor naturale. Astăzi, în cadrul CSE au fost aprobate mai multe acțiuni pentru a raționaliza energia”, a scris Andrei Spînu pe rețeaua de socializare.
Măsurile luate de către Republica Moldova
Administratorii clădirilor publice și a unităților comerciale vor seta instalațiile de încălzire la o temperatură ce nu va trece de 19 grade Celsius. Această temperatură va scădea la 15 grade Celsius în afara orelor de muncă, dar doar dacă sistemul permite acest lucru.
O altă măsură este reducerea iluminatului interior al clădirilor cu cel puțin 30%, acolo unde situația va permite. Iluminatul va fi imediat deconectat după ce nimeni nu se va mai afla în încăpere.
„Vor fi deconectate havuzurile, vitrinele, iluminatul decorativ, arhitectural și publicitar, cu excepția iluminatului firmelor în timpul orelor de program. Funcționarea scărilor rulante/escalatoarelor urmează a fi întreruptă între orele 07:00-11:00 și 18:00-23:00, cu excepția celor utilizate pentru transportarea mărfurilor și greutăților, precum și a cazurilor când suspendarea poate afecta securitatea și sănătatea oamenilor”, a mai transmis vicepremierul din Republica Moldova.
Este recomandată evitarea folosirii liftului
Vicepremierul din Republica Moldova a mai spus că întreprinderile care folosesc în procesul de producere cuptoare electrice și instalații de topire electrică vor organiza programul de lucru astfel încât procesele în care se utilizează cea mai mare parte a energiei electrice să fie executate în afara orelor 7:00-11:00 și 18:00-23:00.
Nu în ultimul rând, autoritățile publice centrale și locale vor înlocui, în orele de vârf, lămpile incandescente cu becuri de tip LED.
De asemenea, Andrei Spînu a mai notat în mesajul de pe pagina de socializare că administratorii blocurilor de locuit și ai altor clădiri cu ascensoare vor plasa, la parter, anunțul prin care se recomandă evitarea folosirii liftului în intervalele 7:00-11:00 și 18:00-23:00.