Doi vloggeri români au vizitat Găgăuzia, regiunea autonomă care nu îi vede cu ochi buni pe români
Doi vloggeri din București, Alexandru și Corina, cunoscuți în mediul online drept „2 Hoinari”, au avut parte de o experiență aparte în Găgăuzia, o regiune autonomă din sudul Republicii Moldova.
Cei doi, pasionați de călătorii, au decis să exploreze această zonă, deși românii nu sunt priviți cu simpatie acolo, fiind chiar considerați fasciști.
Într-un videoclip postat pe YouTube, cei doi au descris Găgăuzia ca fiind o regiune fascinantă, cu o istorie unică și puțin cunoscută. Au menționat că, în 1990, aceasta s-a declarat independentă pentru doar cinci zile. În vlogul lor, au promis să exploreze cultura, tradițiile și poveștile locale, afirmând că găgăuzii sunt un popor cu rădăcini turcești și influențe ortodoxe. Videoclipul a devenit rapid viral, strângând aproape 45.000 de vizualizări.
Deși găgăuzii sunt în general cunoscuți pentru pozițiile anti-românești și sprijinul față de Rusia, vloggerii au remarcat că aceștia nu sunt slavi, ci o populație de origine turcească, cu o identitate marcată mai degrabă de influențele rusești decât de cele turcești contemporane.
Alexandru și Corina au povestit că au identificat rapid sosirea în regiune observând scrisul în limba rusă, ceea ce le-a confirmat caracterul autonom al zonei. De asemenea, au amintit de o statuie a lui Mustafa Kemal Atatürk ca simbol al legăturii istorice cu Turcia.
„Cum îți dai seama că ai ajuns în Găgăuzia? Eu mi-am dat seama că am ajuns în această regiune autonomă din simplu fapt că am văzut alfabetul schimbat. Acest scris nu mai este în limba română, este în limba rusă.
O dovadă că acest popor ar putea să fie de origine turcă este această statuie și nu numai. Această statuie care îl întruchipează pe Mustafa Kemal, zis și Ataturk. Cei care ați fost în Turcia și cei care cunoașteți istorie știți cine este Ataturk”, au transmis vloggerii.
„Cred că putem să spunem că laitmotivul orașului Comrat este calul”
Cei doi au relatat că Găgăuzia a fost pentru scurt timp o țară independentă, dar visul găgăuzilor s-a destrămat repede, iar regiunea a revenit în componența Republicii Moldova. Astăzi, Găgăuzia beneficiază de o autonomie considerabilă și, potrivit vloggerilor, localnicii nu par interesați să se integreze printre moldoveni.
În ciuda tensiunilor istorice și culturale, vloggerii nu au întâmpinat ostilitate. Au explicat că nu există puncte de control sau verificări la intrarea în regiune și au remarcat prezența simbolului calului în mai multe locuri din Comrat, capitala găgăuză.
„Această regiune a fost cândva o țară de sine stătătoare, dar foarte puțin timp, iar acum a rămas doar o regiune autonomă în interiorul Republicii Moldova.
Intrarea în Găgăuzia, în regiunea autonomă, nu se face cum sunteți obișnuiți, ca în fiecare țară, să treceți la un punct de control pentru pașaparte sau bagaje.
Cred că putem să spunem că laitmotivul orașului Comrat este calul, pentru că l-am identificat în mai multe locuri de aici din oraș”, au mai povestit Alexandru și Corina, potrivit adevarul.ro.
Cum se mănâncă în Găgăuzia
După un drum lung, cei doi au ales să mănânce preparate locale, precum plăcintele moldovenești, și s-au arătat încântați de gustul mâncării, dar și de prețurile mici. Au menționat că o masă consistentă, cu desert și cafea, a costat echivalentul a doar 25 de lei românești.
„Trebuia să mâncăm ceva de aici din Găgăuzia și ce poate să fie mai tradițional decât plăcintele moldovenești. Avem plăcinte cu vișine și o plăcintă cu brânză care arată foarte bine. Da, nu știu dacă am fructe aici sau nu știu ce.
În fine, o să gustăm și o să vă spunem cum este. Și mai avem un cappucino. Da. Pe toate acestea am plătit 70 de lei moldovenești.
Convertit în leii noștri românești, asta ar însemna undeva la 25 de lei. Și acum să vedem. E brânză sărată. Și e bună”, se mai arată în materialul postat pe YouTube.
Ulterior, au continuat călătoria în Chișinău, unde au realizat un alt vlog.
Ce reacții au avut internauții
Clipul a stârnit reacții diverse în mediul online. Unii internauți au criticat calitatea produselor alimentare din România, alții au subliniat că Găgăuzia este, de fapt, parte a Republicii Moldova și nu o țară separată.
Au existat și comentarii care au încercat să explice atitudinea găgăuzilor, invocând propaganda rusă și refuzul acestora de a învăța limba română.
Un utilizator a remarcat că, deși mulți găgăuzi muncesc în Uniunea Europeană, continuă să susțină Rusia și războiul din Ucraina, sugerând că populația este puternic influențată de sursele media rusești.