Provocările la care este supus Taiwanul de către China

Începând cu preluarea mandatului lunar trecut, Lai a fost supus unor atacuri personale susținute din partea Chinei, care îl consideră „separatist” și vede Taiwanul ca pe propriul său teritoriu.

În plus, China a organizat exerciții militare în apropierea Taiwanului imediat după învestirea sa.

Lai a afirmat că doar locuitorii Taiwanului pot decide viitorul său și a propus în mod repetat dialoguri cu Beijingul, dar a fost respins.

În discursul său la Kaohsiung, în sudul insulei, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la înființarea Academiei Militare Whampoa, Lai a subliniat că studenții militari de astăzi trebuie să fie conștienți de provocările „noii ere”.

taiwan
Harta Taiwanului / SURSA FOTO: Dreamstime

El a menționat că cea mai mare provocare este să facă față ascensiunii puternice a Chinei, care amenință să destabilizeze status quo-ul în strâmtoarea Taiwan și consideră anexarea Taiwanului și eliminarea Republicii Chineze drept obiective majore în politica sa internă.

”Cea mai mare provocare este de a face faţă ascensiunii puternice a Chinei, (care este) distrugerea status quo-ului în strâmtoarea Taiwan şi consideră anexarea Taiwanului şi eliminarea Republicii Chinei drept marea cauză de întinerire a poporului său”, a spus Lai Ching-te.

Biroul de Afaceri din Taiwan al Chinei nu a răspuns la apelurile de duminică pentru a comenta declarațiile lui Lai.

Wang Huning susține reunificarea, Lai subliniază apărarea și determinarea

Wang Huning, al patrulea lider în Partidul Comunist Chinez, a afirmat într-un forum sâmbătă că relațiile cu Taiwanul trebuie să conducă la reunificare, considerând-o o necesitate istorică pentru marea întinerire a națiunii chineze.

El a subliniat determinarea de a contracara orice mișcări separatiste.

În același eveniment de la Kaohsiung, la care au participat oficiali militari și diplomatul american Neil Gibson, Lai a subliniat că elevii militari trebuie să apere Taiwanul împotriva oricărei tentative de anexare din partea Chinei.

El a reiterat că viitorul insulei trebuie să fie decis exclusiv de locuitorii săi.

Lai a subliniat importanța de a face distincție între noi și inamici, între prieteni și inamici, și a respins ideea de defetism, menționând teoria conform căreia prima bătălie ar putea fi și ultima, în contextul unei posibile prăbușiri a Taiwanului în cazul unui atac din partea Chinei.

”Trebuie să fim capabili să facem distincţie între noi şi inamicii noştri şi între prieten şi inamic, şi absolut nu putem accepta defetismul, «prima bătălie este ultima bătălie»”, a declarat Lai.

Academia militară Whampoa și tensiunile politice dintre China și Taiwan

Academia a fost înființată în Guangzhou, cunoscută atunci ca Canton, în 1924, la mai puțin de un deceniu după înființarea Republicii Chineze, care a pus capăt dinastiei imperiale.

Inițial creată cu sprijinul Uniunii Sovietice pentru a forma o armată profesionistă loială statului chinez în dezvoltare, instituția s-a mutat ulterior la Nanjing, apoi la Chengdu, și în cele din urmă la Kaohsiung.

Această mutare s-a produs după ce guvernul republican înfrânt a fugit pe insulă în 1949, în urma înfrângerii în războiul civil de către Mao Zedong și forțele comuniste.

China afirmă că orice inițiativă a Taiwanului de a proclama formal independența ar putea justifica o intervenție militară. În schimb, guvernul de la Taipei susține că Taiwanul este deja o entitate statală independentă, Republica Chineză, și nu are intenția de a modifica acest statut.