Este greu de imaginat cum ar putea arăta viaţa unui utilizator de internet fără motorul de căutare Google, în special într-o ţară aflată într-un puternic proces de dezvoltare, dar care încă mai are obiceiuri care ţin mai mult de dictatură decât de democraţie. Este vorba despre China, unde Google a ameninţat că ar putea să-ţi încheie operaţiunile din cauza atacurilor informatice masive asupra unor militanţi ai drepturilor omului, atacuri realizate prin intermediul servici
Este greu de imaginat cum ar putea arăta viaţa unui utilizator de internet fără motorul de căutare Google, în special într-o ţară aflată într-un puternic proces de dezvoltare, dar care încă mai are obiceiuri care ţin mai mult de dictatură decât de democraţie.
Este vorba despre China, unde Google a ameninţat că ar putea să-ţi încheie operaţiunile din cauza atacurilor informatice masive asupra unor militanţi ai drepturilor omului, atacuri realizate prin intermediul serviciului de e-mai Gmail.
Google este de părere că spargerea a zeci de conturi de utilizatori ai Gmail reprezintă o gravă abatere de la libertatea de exprimare şi este cu atât mai grav cu cât atacul a afectat o serie de aproximativ 20 de firme care activează în diferite domenii precum finanţe, IT sau media.
Scandalul a luat şi o formă diplomatică, întrucât Google i-a anunţat pe oficialii americani, iar Hilary Clinton a declarat că situaţia este îngrijorătoare, motiv pentru care a cerut explicaţii guvernului de la Beijing.
„Suntem decişi să suspendăm activitatea platformei google.cn în cazul în care atacurile fac parte din politica de supraveghere a guvernului chinez, însă vrem să începem o serie de negocieri pentru un site care să nu se supună niciunei restricţii legale întrucât nu suntem dispuşi să cenzurăm căutările pe motorul de căutare”, se arată în comunicatul Google.
Platforma de căutare google.cn a fost lansată în anul 2006, iar la mometul de faţă acoperă o cotă de 21%, faţă de motorul chinez de căutare, care este utilizat de mai mult de 60% din populaţie.