Japonia are atât de multe locuinţe părăsite încât le oferă gratuit celor care sunt interesaţi, dar nu mai puţin de 900 de sate şi oraşe din arhipelag sunt în pericol să dispară în următoarele decenii, arată un reportaj publicat de CNN.
Japonia se confruntă cu o problemă presantă atunci când este vorba despre numărul de proprietăţi părăsite. Numărul caselor nelocuite este mult mai mare decât cel al persoanelor care ar putea să le ocupe.
În 2013, existau 61 de milioane de case într-o ţară care număra 52 de milioane de familii, arătau datele publicate de Japan Policy Forum.
Numărul locuitorilor din insule se preconizează că va scădea, de la 127 de milioane la aproximativ 88 de milioane până în anul 2065, susţin prognozele Institutului Naţional pentru Populaţie şi Securitate Socială.
Pe măsură ce tinerii părăsesc satele pentru a lucra la oraş, peisajul rural din Japonia este populat de tot mai multe „case fantomă”, cunoscute sub numele de „akiya”.
Până în anul 2040, aproape 900 de oraşe şi sate din Japonia vor dispărea, spun predicţiile oficiale. În acest context, autorităţile au decis să ofere locuinţele neocupate gratuit familiilor care se angajează să le repare şi să se mute în zonele afectate de exodul locuitorilor.
În Okutama, la o distanţă de două ore cu trenul la vest de Tokyo, din cei 13.000 de locuitori, cât număra oraşul în anii ´60, în prezent nu mai sunt decât 5.200.
Din 2014, autorităţile locale au hotărât să îşi asume cheltuielile pentru repararea caselor în care se mută noi locatari şi oferă până la 8.220 de dolari pentru 100 de metri pătraţi de proprietate părăsită. Condiţia pentru a primi casele gratuit este ca solicitanţii să nu fi împlinit 40 de ani sau să aibă cel puţin un copil care nu a atins încă vârsta majoratului. Nici în aceste condiţii, însă, lucrurile nu merg prea uşor, pentru că majoritatea japonezilor preferă clădirile nou construite.
Vechimea caselor este o problemă, din cele 3.000 de locuinţe din Okutama, nu mai puţin de 400 fiind goale. Totuşi, numai jumătate dintre acestea pot fi folosite, pentru că multe sunt distruse sau se află în zone în care riscul alunecărilor de teren este mare.
Acesta este un motiv pentru care 85% din japonezi preferă să cumpere locuinţe noi.
În 2015, Guvernul japonez a adoptat o lege care prevede amenzi pentru cei care părăsesc locuinţele.