Țara care este în haos total! Forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor

Situația economică generată de criza de coronavirus dar și tragedia care a devastat practic capitala libaneză a determinat populația furioasă să protesteze în stradă în fața parlamentului. Forțele de ordine au fost nevoite să intervină și să folosească gaze lacrimogene împotriva protestatarilor.

Forţele de ordine libaneze au lansat sâmbătă gaze lacrimogene asupra manifestanţilor adunaţi în faţa parlamentului pentru a protesta împotriva clasei politice pe care o consideră responsabilă de explozia de marţi, relatează Reuters, dpa şi AFP, citate de Agerpres.

„Revoluţie, revoluţie”, au scandat protestatarii, potrivit postului tv libanez MTV, în timp ce încercau să îndepărteze barierele din jurul clădirii parlamentului.

Deflagraţiile provocate de explozia a circa 2.700 de tone de nitrat de amoniu depozitate de şase ani în condiţii necorespunzătoare în portul capitalei libaneze Beirut s-a soldat cu peste 150 de morţi şi 5.000 de răniţi, conform ultimului bilanţ provizoriu, iar sute de mii de locuitori ai oraşului parţial devastat au rămas fără adăpost. Tragedia a alimentat nemulţumirea libanezilor faţă de o clasă politică pe care o acuză de incompetenţă şi corupţie.

Impactul exploziilor din Liban

Dubla explozie care a devastat Beirutul, de o violență inedită în istoria Libanului, a slăbit și mai mult o putere foarte contestată, într-o țară extrem de polarizată și aflată în faliment. Bilanțul este unul catastrofal: sute de persoane au rămas fără locuințe și totodată, au fost înregistrate mai multe decese.

Deflagrațiile, declanșate marți, potrivit autorităților, de un incendiu într-un depozit unde se găsea o cantitate uriașă de nitrat de amoniu, au făcut cel puțin 135 de morți, 5.000 de răniți și sute de mii de persoane fără adăpost.

Populația este furioasă, dar „o demisie imediată mi se pare improbabilă la acest stadiu atâta timp cât nu există alternativă clară”, estimează politologul Karim Emile Bitar.

În tot acest timp, peste 44.000 de oameni au semnat o petiție online prin care cer ca Franța să preia controlul asupra Libanului, în urma exploziei din Beirut. Petiția vine în contextul crizei economice prin care trece această țară, dar și cea provocată de coronavirus.