Kârgâzstanul este singura ţară din lume care găzduieşte în acelaşi timp o bază militară rusă şi una americană. Americanii au baza lângă aeroportul Manas şi serveşte la ora actuală desfăşurării trupelor angajate în Afganistan, în timp ce ruşii au o bază aviatică la 20 de kilometri de capitala Bişkek.
Guvernul kârgâz şi-a exprimat speranţa că Manas se va închide în a doua jumătate a anului 2014. În trecut, SUA au reuşit de fiecare dată să negocieze o prelungire a locaţiei în schimbul unei plăţi mai mari.
Moscova nu vede cu ochi buni prezenţa americană în Asia centrală, o regiune foarte bogată în hidrocarburi care a fost sub controlul său până la prăbuşirea regimului sovietic.
Kârgâzstan este o țară din Asia Centrală şi are granițe cu China, Kazahstan, Tadjikistan și Uzbekistan. Capitala este Bișkek. Kârgâzstanul a făcut parte din Uniunea Sovietică până în 1991, când a devenit independent. Țara a rămas relativ stabilă în anii 1990, deși a devenit din ce în ce mai autocratică și autoritară în ultimii ani ai regimului Askar Akayev. În 2005, situația politică a devenit instabilă și țara a trecut printr-o revoluție rapidă care a dus la demiterea președintelui Akayev.
Potrivit datelor statistice obtinute de la Adunarea Popoarelor din Kârgâzstan, în aceasta ţară traiesc circa. 850 de persoane de origine română, înregistraţi ca moldoveni şi români. În realitate, numărul acestora se pare că depăseşte 1.000 de persoane. Majoritatea au ajuns în Kârgâzstan în anii ‘50- ‘60, venind din Siberia, unde fuseseră deportaţi în anii 1949 şi 1951.