Țara care își construiește o industrie de armament de miliarde. Cum pot ajunge aceste arme pe mâini greșite

arme de foc

Începând cu 2018, Australia încearcă să devină un exportator global de arme. Cei mai cunoscuți clienții cărora le vinde armament sunt și cei mai controversați.

Principalele exporturi ale Australiei sunt produse și componente care se încadrează în lanțuri de aprovizionare globale mai largi pentru arme și sisteme de arme. De exemplu, guvernul se laudă că nu există nici măcar o operațiune de producție a avioanelor de luptă F-35 care să nu conțină componente made in Australia, scrie Toysmatrix.

Produsele și componentele australiene pot fi utilizate și pentru vehicule blindate, sisteme radar avansate și bărci de patrulare.

În exercițiul financiar 2017-2018, valoarea estimată a permiselor de export aprobate a fost de 1,5 miliarde dolari. Până în 2019-2020, a crescut la aproape 5,5 miliarde de dolari.

Obiectivele de export ale Australiei sunt legate de un efort mai larg de resuscitare a producției interne.

Australia nu publică date despre  țările în care exportă arme, menționînd doar regiunile, care îmbină Orientul Mijlociu și Asia.

Arme pentru saudiți și Emirate

Documentele obținute de The Guardian arată că, între 2018-2019, Australia a emis 45 de permise de export de arme către Emiratele Arabe Unite și 23 către Arabia Saudită. Alte 14 autorizații au fost aprobate pentru cele două state între 2019-2020.

Atât Emiratele Arabe cît și Arabia Saudită sunt implicate în războiul civil din Yemen, desfășurând propriile atacuri aeriene inclusiv asupra civililor.

Președintele Biden a anunțat înghețarea vânzărilor de arme către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, invocînd numărul de civili din războiul yemenit. Italia și Germania au oprit exporturile de arme către saudiți, după asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi în 2018.

Pe mâinile dușmanilor

Guvernul australian susține că industria sa de export de arme funcționează în conformitate cu reglementări stricte.

Afirmațiile nu sunt însă o noutate și fac parte dintr-o tradiție de lungă durată a  Occidentului. În anii 60, Consiliul de Securitate al ONU a încercat să impună un embargo asupra armelor pentru Africa de Sud. Dar francezii și englezii l-au sfidat, aprobând vânzări de arme pentru „scopuri defensive”. Astfel, Africa de Sud și-a construit un aparat de securitate intern terifiant, cu ajutorul Occidentului.

Istoria arată că exporturile de arme apar exact acolo unde nu ar trebui, provocând suferințe civile. Iar de multe ori ajung să fie folosite împotriva intereselor imediate ale țărilor în care armele au fost produse.

Sursa foto: Dreamstime