Printre țările care au reușit să țină virusul la depărare se numără și Vietnam, o țară cu 97 milioane de locuitori. Având în vedere că Vietnamul este o țară cu venituri medii spre mici este de mirare că nu a înregistrat niciun deces din cauza coronavirusului.

Statisticile Băncii Mondiale indică faptul că, în medie, sunt 8 medici la fiecare 10.000 de persoane, o treime din raportul înregistrat în Coreea de Sud.

După trei săptămâni de carantină, Vietnamul a ridicat restricţiile de distanţare fizică la sfârşitul lunii aprilie. Nu a raportat nicio infecţie locală de mai bine de 40 de zile, iar întreprinderile şi şcolile s-au redeschis: viaţa pare să revină, treptat, la normal.

Cum a reușit Vietnam această performanță

Vietnamul a început să se pregătească pentru un focar de coronavirus cu câteva săptămâni înainte de a fi detectat primul caz pe teritoriul ţării. La vremea respectivă, autorităţile chineze şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţineau că nu există „dovezi clare” ale transmiterii de la om la om, însă autorităţile vietnameze nu au riscat pe acest temei.

„Nu am aşteptat confirmările de la OMS. Am folosit datele colectate la nivel extern şi intern pentru a decide asupra măsurilor”, a declarat Pham Quang Thai, şeful adjunct al departamentului de control al infecţiilor de la Institutul Naţional pentru Igienă şi Epidemiologie din Hanoi.

Guvernul vietnamez a comunicat clar cu publicul despre focarul de coronavirus. Au fost create site-uri dedicate, linii de telefonie şi aplicaţii pentru a informa cetăţenii cu privire la cela mai noi date asupra focarului COVID-19 şi opţiunilor de consultanţă medicală. Ministerul Sănătăţii a trimis în mod regulat mesaje SMS cu cele mai importante informaţii despre pandemia de coronavirus. Conform spuselor lui Pham, într-o zi aglomerată, liniile de telefonie naţională primeau şi 20.000 de apeluri.

După internarea pacienţilor, a urmat localizarea contacţilor şi carantinarea acestora. „I-am rugat să rămână acasă şi să se auto-carantineze.” De asemenea, autorităţile au testat mai mult de 15.000 de persoane aflate în contact direct cu spitalele, inclusiv 1.000 de lucrători din domeniul sănătăţii.

Efortul de urmărire a contactelor din Vietnam a fost atât de meticulos încât au fost luate în calcul şi persoanele de contact indirecte. „Nu cred că o altă ţară a mai avut carantină la acest nivel”, au spus Thwaites. Toate contactele directe au fost plasate în carantină guvernamentală în centrele de sănătate, hoteluri sau tabere militare.