Țara care nu are nicio școală pe teritoriul său, nu a participat la vreun război, nu are nicio medalie olimpică și are doar un meci de fotbal câștigat în istorie

Situată în sudul Europei, San Marino reprezintă o enclavă în nord-estul Peninsulei Italice, în interiorul Republicii Italiene.

San Marino este a treia cea mai mică țară din Europa după Vatican și Monaco. Are 32.572 de locuitori dintre care 80% sunt localnici, iar 19% italieni. Alți sanmarinezi locuiesc în Italia, Franța sau SUA. În San Marino nu există universități sau licee astfel încât elevii sunt forțați să meargă în Italia pentru continuarea studiilor. Pentru a obține cetățenia un individ trebuie să locuiască 30 de ani în San Marino, iar dacă se căsătorește timpul se reduce la jumătate, 15 ani. San Marino a participat la 12 olimpiade de vară și 7 de iarnă fără să câștige vreodată o medalie. La fotbal, echipa a câștigat un singur meci în istoria sa, 1-0 cu Liechtenstein.

Relieful cuprinde coline argiloase, fiind dominat de cele trei vârfuri calcaroase din Monte Titano. Monte Titano aparține Apeninilor Nordici și este străbătut de cursul inferior al râului Marano, care se varsă în Marea Adriatică. O mică parte din suprafața țării este acoperită de păduri.

Capitala și principalele orașe: San Marino, Dogana Acquaviva, Borgo Maggiore, Chiesanuova, Domagnano, Faetano, Fiorentino, Montegiardino, Serravalle.

Republica este condusă de doi Căpitani Regenți (șefi de stat), aleși pentru o perioadă de șase luni de către Consiliul Mare și General. Pentru perioada 1 aprilie — 1 octombrie 2016, Căpitani Regenți desemnați sunt Gian Nicola Berti I și Massimo Andrea Ugolini I.
Economia se bazează pe afacerile private din turism, comerț, agricultură, meșteșugărit și din domeniul tipăriturilor rafinate. În ciuda faptului că San Marino nu este în Uniunea Europeană, moneda oficială este Euro. În lunile de vară, numărul de turiști depășește, zilnic, populația țării. Principalele obiective din țară sunt: Capitala, cu vestigii ale fortificațiilor medievale (secolele X-XVII), Basilica del Santo, ce adăpostește relicvele Sfântului Marino, Palazzo del Governo, Palazzo Valoni; orașul Borgo Maggiore, cu biserica San Antimo și palate.