Vești bune pentru cetățenii din Croația. Pentru a reduce declinul demografic şi îmbătrânirea populaţiei înregistrate în ultimii ani, țara vine cu un ajutor fără precedent. Mai exact, la finalul aceste săptămân, autoritățile au anunțat că sunt dispuse să ofere stimulente financiare pentru a-i convinge pe croaţii care au emigrat în alte ţări ale Uniunii Europene să se întoarcă în ţara lor, relatează France Presse.

Noile măsuri financiare urmează să intre în vigoare de la data de 1 ianuarie, însă au și o serie de prevederi. Mai exact, conform deciziei luate de autorități, plata către expatriaţii croaţi cu reşedinţa în ţări ale UE cu o sumă de până la 26.000 de euro va fi posibilă doar dacă acceștia se întorc în Croaţia pentru a-şi înfiinţa o afacere.

Programul se numește ”Am ales Croația” și prevede mai multe măsuri în acest sens. Decizia autorităților are astfel planuri încurajatoare pentru croaţii care s-au mutat din motive economice în interiorul ţării pentru a-i încuraja să se stabilească în zonele rurale slab populate.

Premierul Croației a oferit o serie de declarații în acest sens. El se arată încântat de noua măsură, sperând că va avea un efect benefic. „Aceste stimulente oferă atât motivaţia de a reveni, cât şi resurse financiare”, a declarat prim-ministrul Andrej Plenkovic.

Croația oferă 26.000 de euro pentru deschiderea unei afaceri

Totodată, el a mai adăugat că pentru Croația, revitalizarea demografică este o problemă vitală, în contextul în care în populația este într-o continuă îmbătrânirea. „Revitalizarea demografică este o problemă vitală pentru Croaţia, cu o populaţie ce îmbătrâneşte”, a adăugat el.

În ceea ce privește estimările Executivului, potrivit acestuia, Guvernul consideră că programul care intră în vigoare de la 1 ianuarie ar putea încuraja 4.000 până la 4.500 de persoane să se întoarcă în ţara lor.

Referitor la numărul persoanelor din Croația, plecate în străinătate, potrivit cifrelor oficiale, peste 250.000 de croaţi au părăsit ţara de la aderarea la UE în 2013, majoritatea în căutarea unor condiţii de viaţă mai bune în Germania, Austria sau Irlanda.

De menționat este faptul că populaţia Croaţiei era de aproximativ 4,2 milioane, conform recensământului din 2011, iar potrivit experţilor, populaţia a scăzut cu aproape 10% de la acea dată din cauza emigrării masive. Următoarele date în acest sens ar urma să fie publicate la începutul anului 2022, odată cu intrarea în vigoare a noii măsuri.